Tommy Koponen

Vierailu Ruotsiin tehdään 15 hengen vahvuisella osastolla. Lentotoimintaan osallistuu päivittäin kaksi Hawkia, jotka tukeutuvat Visbyn tukikohtaan Gotlannissa.

Ilmavoimien Hawkit Ruotsin Final-harjoituksessa

Ville Riihonen

Suomi osallistuu Ruotsin Final-harjoitukseen ensimmäistä kertaa – tosin naapurit ovat vierailleet meillä useasti aiemmin.

Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41 ja Lentotekninen laivue osallistuvat Ruotsin Ilmavoimien Final-harjoitukseen 11.–15. kesäkuuta. Vierailun aikana toteutetaan Ilmavoimien lentotehtäviä yhteistyössä Ruotsin Ilmavoimien vastaavan vaiheen oppilaiden kanssa.

– Toteutettavat lentotehtävät liittyvät oppilaiden vaiheen 4 lentokoulutukseen ja sen koulutusohjelman mukaisia lentotehtäviä harjoituksessa tehdään, Hävittäjälentolaivueen komentaja, everstiluutnantti Teemu Pöysti kertoo.

Käynnin tavoitteena on kehittää Hawk-ohjaajien ja lentoteknisen henkilöstön osaamista kansainvälisissä ilmaoperaatioissa sekä yhteistoimintakykyä ulkomaille suuntautuvien lentojen ja tukitoimien suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Kansainvälistä yhteistyötä ja harjoittelua Pöysti pitää tärkeänä.

– Se on todella hyvä lisä nykyiseen lentokoulutusohjelmaamme. Olemme harjoittaneet yhteistoimintaa Ruotsin ilmavoimien kanssa jo useiden vuosien ajan, Pöysti kiittelee.

– Tämä on myös ensimmäinen kerta kun me osallistumme Ruotsin ilmavoimien järjestämään Final-harjoitukseen – he taas ovat vierailleet meillä useasti, Pöysti jatkaa.

Tavoitteisiin pääsyä arvioidaan saavutetun koulutusarvon perusteella: ovatko koulutettavat oppineet haluttuja asioita.

Vierailu tehdään 15 hengen vahvuisella osastolla. Lentotoimintaan osallistuu päivittäin kaksi Hawkia, jotka tukeutuvat Visbyn tukikohtaan Gotlannissa. Lentotoiminta tapahtuu Ruotsin ilmatilassa, Gotlannin ja Linköpingin välisellä harjoitusalueella 12.–14. kesäkuuta.