Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Olli Nurminen

Kuvassa ilmaan nouseva Hornet-hävittäjä

Hornet-hävittäjä nousi ilmaan nelostien uudelta varalaskupaikalta

Ilmavoimien harjoitus tuo Hornetit Nelostielle

Juho Käki

Kesäbaana 23 -lentotoimintaharjoitus kerää Ilmavoimien kalustoa Tikkakoskelle. Viisipäiväiseen harjoitukseen osallistuvat kaikki lennostot.

Ilmavoimien maanantaina alkanut Kesäbaana 23 -lentotoimintaharjoitus kerää Ilmavoimien kalustoa ja lentäjiä ympäri Suomen Tikkakoskelle. Harjoituksen johtaja everstiluutnantti Teemu Kilpeläinen kertoo, että harjoitus toteutetaan päällystetyön vuoksi suljetulla Nelostien osuudella Tikkakosken pohjoispuolella.

Lentotoimintaa harjoitetaan viisipäiväisen harjoituksen aikana kolmena eri päivänä tiistaista torstaihin. Ilmassa nähdää laajasti Ilmavoimien kalustoa aina F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjistä tukilentolaivueen Learjet-, Pilatus- ja Casa-kalustoon. Kalusto tukeutuu kaikkiin Ilmavoimien tukikohtiin Rovaniemelle, Rissalaan, Tikkakoskelle ja Pirkkalaan. Harjoituksen ensimmäisenä päivänä nähtiin muun muassa Hornettien vaijerilaskuja sekä kuumatankkauksia. 
– Tällä hetkellä sää näyttää hyvältä ja erityisesti huomenna [keskiviikkona] sää näyttää erittäin hyvältä, kertoo Kilpeläinen lentosäästä.

Kilpeläisen mukaan harjoituksessa toteutetaan normaaleja koulutuslentoja, joilla pyritään ylläpitämään eri joukko-osastojen ohjaajien taitoja. Harjoituksilla, joissa lentokalusto tukeutuu muihin kuin kaluston kotitukikohtiin, ylläpidetään valmiutta hajauttaa lentokalusto nopeasti eri puolille Suomea.


Hornet-hävittäjän kuumatankkaus oli osa ensimmäistä harjoituspäivää Kuva: Olli Nurminen

Valtatie neljän uusi nousutie tositoimissa

Maantietukikohtien kiitotiet eroavat normaaleista kiitoteistä kapeudellaan. Ympäri Suomen sijaitsevat varalaskupaikat ovat Suomen Ilmavoimien vahvuus. Kilpeläinen painottaa harjoituksessa huollon ja taustaorganisaation toimivuutta osana kokonaisuutta. Nyt harjoituskäytössä olevat nousutiet [varalaskupaikat] on rakennettu yhdessä Vt 4 -tiehankkeen yhteydessä.

Harjoitusta odotetaan seuraamaan myös siviiliyleisöä. Kilpeläinen kertoo, että Ilmavoimat on varautunut jopa 40 000 henkilön saapumiseen paikalle. Varsinaista katselualuetta ei kuitenkaan harjoitukselle ole harjoituspaikasta johtuen voitu järjestää. Mahdollisuus on myös sulkea alueen teitä harjoituksen olosuhteiden mukaan.