Puolustusvoimat

F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä talvisissa maisemissa.

Monipuolinen harjoittelu edistää Hornet-toimintaa

Teemu Erho

Otava- ja Vilkku-harjoitusten keskiössä on lentotoiminta poikkeusoloissa.

Lapin lennoston Otava 19 -harjoitus ja Karjalan lennoston Vilkku 19 -harjoitus lennetään viikolla 48, eli tällä viikolla. Harjoitusten tavoitteena on Ilmavoimien henkilöstön ja varusmiesten kouluttaminen poikkeusolojen toimintaan. Harjoituksiin osallistuu yhteensä 24 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää.

Tukikohtana Vilkku 19:lle toimii Rissala ja Otava 19:lle Oulunsalo. Harjoituslennot suuntautuvat Oulun, Rovaniemen, Kuusamon, Joensuun, Kuopion ja Jyväskylän väliselle alueelle. Hävittäjälentokonetoiminnalle tyypillisesti nämäkin harjoitukset sisältävät matalan korkeuden lentoja sekä yliäänilentoja, jotka voivat aiheuttaa poikkeuksellista melua yliäänipamauksien muodossa.

– Harjoittelussa keskeistä on etenkin Hornet-lentäjien osaamisen lisääminen. Nämä ovat normaalin koulutuskierron mukaisia harjoituksia, joita järjestetään vuosittain, Karjalan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Timo Antikainen taustoittaa.

– Toimimme yhdessä Lapin lennoston kanssa, jolloin saadaan enemmän koneita ilmaan ja pystytään viemään läpi myös suurempia skenaarioita. Laajempien kokonaisuuksien yhteensovittaminen lento-operaatioissa on yksi tavoitteista, hän jatkaa.

Harjoituksissa on mukana myös varusmiehiä. Ilmavoimien alaisuudessa palvelustaan suorittavat varusmiehet osallistuvat lennostojen lentotekniikkalaivueiden toimintaan esimerkiksi Hornet-apumekaanikkoina, ilmataisteluasemiehinä tai lentopolttoainehuollon tehtävissä. Myös pääjohtokeskusten johtokeskusaliupseerit harjaannuttavat osaamistaan sodanajan tehtäviään varten.

Lapin lennosto harjoittelee perjantaihin 29. marraskuuta asti, kun Karjalan lennosto lopettelee lentotoimintansa jo torstaina kello 23.00 mennessä. Antikaisen mukaan Vilkku 19 -harjoitus on toistaiseksi sujunut onnistuneesti ja suunnitelmien mukaan:

– Olemme päässeet harjoittelun osalta asetettuihin tavoitteisiin. Etukäteen suunnitellut suoritusmäärät ja lentotunnit on pystytty saavuttamaan, hän kertoo.