Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Nuutti Liukko

Ilmavoimissa ollaan muutoksien kynnyksellä, kun HX-hankkeen valintapäätös ja Hornetien korvaaminen lähestyvät.

Ilmavoimat juhli vuosipäiväänsä etäyhteyksin

Eino Rissanen

103-vuotias puolustushaara elää muutoksen ja kehityksen aikaa. Vuosipäivän kunniaksi julkaistiin video Ilmavoimien historiasta.

Maaliskuun 6. päivänä vuonna 1918 Vaasaan laskeutui Ruotsista tullut Thulin-tiedustelukone, joka kirjattiin ensimmäisenä Suomen ilmavoimien konevahvuuteen.  Tästä ilmavoimien historian katsotaan alkaneen 103 vuotta sitten.

Ilmavoimat juhlistaa tänä vuonna vuosipäiväänsä ensimmäistä kertaa etäyhteyksien välityksellä. Vuosipäivän tilaisuudet järjestettiin jo etukäteen tänään 5. maaliskuuta. Ei-perinteikkään vuosipäivän erikoisuutena yleisölle julkistettiin Suomen Ilmavoimamuseon kanssa yhteistyössä tehty lyhyt video Ilmavoimien historiasta.

Videossa kuultavasta Kai Mecklinin puheesta käy ilmi valtava harppaus, joka ilmailutekniikassa on sadan vuoden aikana tapahtunut.

– Onkin mielenkiintoista seurata, millaisen loikan HX-hanke aikanaan tuo Ilmavoimien suorituskykyyn, Mecklin sanoo.

Henkilöstölle suunnatussa stream-tilaisuudessa nähtiin muun muassa Ilmavoimien komentajan kenraalimajuri Pasi Jokisen puhe ja ajankohtaishaastattelu, palkitsemisia sekä kuultiin Ilmavoimien soittokunnan Big Bandin musiikkia.

Seppeleitä laskettiin pienimuotoisissa tilaisuuksissa Vaasassa Kotka-patsaalle, Tikkakoskella Lentäjien patsaalle sekä Rovaniemen Someroharjulla Ilmapuolustuksen muistomerkille. Näillä paikkakunnilla suoritetiin myös ylilennot seppeleenlaskujen yhteydessä. Niin ikään joukko-osastot juhlivat vuosipäivää paikallisesti koronarajoitukset huomioiden.

Niin Ilmavoimien kuin koko muun yhteiskunnankin tämänhetkistä tilannetta kuvaa sana poikkeuksellinen.
 
– Olemme taas olleet uuden äärellä. Puolustusvoimissa ymmärrettiin varsin pian, että urheilutermein kuvattuna kyseessä ei ole lyhyt- tai keskimatka, vaan kestävyysmatka. Tarvittiin ratkaisuja ja suunnitelma paitsi lyhyelle, myös pitkälle aikavälille, kenraalimajuri Jokinen kuvaili puheessaan.

Ilmavoimien esikunnan viestinnän suunnittelija Tuulia Kujanpää luonnehtii, että Ilmavoimien tämänhetkistä aikakautta kuvaa sana dynaamisuus. 

– Tapahtumassa on paljon, kehitymme koko ajan, hän sanoo.

Ilmavoimissa ollaan muutoksien kynnyksellä, kun HX-hankkeen valintapäätös ja Hornetien korvaaminen lähestyy. Hornetit on määrä korvata uusilla hävittäjillä, nykyiset hävittäjät poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

– Olemme turvanneet vain kolme kuukautta meitä vanhempaa itsenäistä Suomea uskollisesti ja luotettavasti niin sodissa, kuin rauhan aikana. Aiomme toimia niin myös jatkossa ja siksi investoimme päättäjien ja kansalaisten vankalla tuella ilmapuolustukseemme tänä ja tulevina vuosina, jotta tärkein tehtävämme, sotilaallisten kriisien ennaltaehkäisy, on kestävällä pohjalla ja uskottavaa seuraavat vuosikymmenet, Jokinen toteaa.