Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskari Aumo

Midnight Hawks taitolentoryhmä ilmassa

Ilmavoimien Midnight Hawks taitolentoryhmä esiintyi Tampere-Pirkkalan lentokentällä.

Ilmavoimat houkuttelee uusia ammattilaisia töihin Hornetien ja Hawkien avulla

Valtteri Vesarinne

Ilmavoimiin kaivataan jatkuvasti uusia apumekaanikkoja ja lentäjiä. Vakuuttava kalusto sekä mielikuvan luominen ovat tärkeitä työkaluja mielenkiinnon lisäämiseksi, niin kuin Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuma osoitti Pirkkalassa.

Tampere-Pirkkalan lentoasema täyttyi keskiviikkona suuresta ihmismassasta, kun sen alueella järjestettiin Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuma Satakunnan lennoston johdolla. Tapahtuman päätavoitteena oli esitellä Puolustusvoimien tarjoamia työmahdollisuuksia ilmailualan ammattilaisille. 

Puolustusvoimien lisäksi tapahtumassa olivat mukana Tampereen seudun ammattiopisto Tredu sekä Patria, joiden molempien toimipisteitä sijaitsee lentokentän alueella. 

Tredu kouluttaa Pirkkalan toimipisteellään muun muassa lentokoneasentajia sekä huoltajia, joille Puolustusvoimat on yksi iso työllistäjä.

Erityisosaamista tarvitaan

Lentokoneasentajaksi kolmatta vuotta opiskeleva Tommi Reunamäki uskoo Puolustusvoimien tulevan olemaan tärkeä osa hänen tulevaisuuttaan. Reunamäellä on tulevana kesänä edessään varusmiespalvelus, ja oman alan tehtävät kiinnostavat häntä.

– Olen hakenut jo etukäteen Tikkakoskelle Ilmasotakouluun apumekaanikkokurssille ja toivon kovasti että sinne pääsisin, hän avaa.

Ilmavoimat hakee joka saapumiserästä palvelukseen apumekaanikkoja, jotka huoltavat sen kalustoa. Hävittäjät, helikopterit sekä muut lentokoneet tulevat palveluksen aikana kyseisille varusmiehille siis erittäin tutuiksi.

Apumekaanikoksi voi hakea kuka tahansa, mutta Ilmavoimien mukaan etukäteen hankitusta alan koulutuksesta on paljon hyötyä. Samat asiat koulutetaan kuitenkin kaikille.

Koulutushaaralle päätyvät varusmiehet käyvät Ilmavoimien aliupseerikurssin lentoteknisen linjan, ja näin ollen heistä tulee vähintään alikersantteja palveluksen aikana. 

Reunamäki mainitsee Puolustusvoimien olevan tärkeä työnantaja lentokoneasentajille.

– Ilmavoimat on erittäin suuri työllistäjä meille asentajille ja mekaanikoille. Apumekaanikoilla on mahdollisuus tutustua nimenomaan Puolustusvoimien kalustoon jo varusmiespalveluksessa, josta voi mahdollisesti jatkaa samoissa hommissa uraa eteenpäin, hän selittää.

Mahdollinen työura Ilmavoimissa kiinnostaa opiskelija Tommi Reunamäkeä. Kuva: Oskari Aumo

Tukilentolaivue edustamassa

Ilmavoimien puolelta kalustoa oli esillä aina Hornet-hävittäjistä tukilentolaivueen koneisiin asti. Aluksia esittelivät pääasiassa niiden lentäjät, jotka toimivat kaikin puolin edustuksellisissa tehtävissä tapahtumassa. 

Kapteeni Onni Pykäläinen on työskennellyt lentäjänä Ilmavoimissa vuodesta 2013 saakka. Hän on osa tukilentolaivuetta, ja Learjet 35 -kuljetuskoneen kapteeni. Tikkakoskelta alkanut tie on vienyt juurikin Pirkkalan Satakunnan lennostoon, jonne tukilentolaivue siirrettiin vuonna 2014.

Päätyminen laivueeseen tapahtui hakeutumalla aluksi lentäjäksi Ilmavoimiin.

– Lähtökohtaisesti kaikki ilmavoimille hakeutuvat lentäjät tähtäävät sinne Hornetiin saakka. Kovan kilpailun vuoksi kaikki eivät sinne kuitenkaan pääse, jolloin tukilentolaivue on yksi vaihtoehto, hän toteaa.

Pykäläisen oltua nyt kymmenen vuotta töissä tukilentolaivueessaä kertoo hän pitäneensä tehtävistään kovasti. 

– Työtehtävät laivueessa ovat monipuolisia. Jonain päivänä koneessa saatetaan kuljettaa materiaalia, toisena taas puolustusvoimain komentajaa.

Ilmavoimien kalustoa esiteltiin laajasti, kuvassa Learjet 35 -kuljetuskone. Kuva: Oskari Aumo

Yhteistyötä ja rekrytointia

Tredun ja Ilmavoimien välinen yhteistyö korostui voimakkaasti tapahtumassa. Vaikka paikan päälle oli saapunut paljon paikallisia ihmettelemään hävittäjiä, on tapahtuma tärkeä Ilmavoimien tulevaisuuden osaajien kannalta.

Päivän aikana molempien tahojen edustajat pitivät puheita vuorotellen esitellen mahdollisuuksia niin työuralla Puolustusvoimissa, kuin opiskelumahdollisuuksia Pirkkalassa.

Organisaatioiden välinen yhteistyö on äärimmäisen tärkeää. Pykäläisen mukaan Ilmavoimat suhtautuu vuosittain järjestettävään tapahtumaan jo eräänlaisena rekrytointitilaisuutena.

– Kyllähän me haluamme täällä antaa mahdollisimman hyvän kuvan itsestämme, ja herättämään mielenkiinnon uusille osaajille tulevaisuutta varten.

Kapteeni Onni Pykäläinen oli yksi Ilmavoimien kasvoista tapahtumassa. Kuva: Oskari Aumo

Midnight Hawks kruunasi illan esityksellään

Tapahtuma, jossa on esillä niin Horneteja kuin Hawkeja, ei olisi mitään ilman asianmukaista kalustoesittelyä. Illan myötä yksittäiset hävittäjät suorittivat omia näytöslentojaan, kunnes oli aika loppuhuipennukselle. Ilmavoimien virallinen taitolentoryhmä Midnight Hawks käynnisti esityskautensa ja hurmasi Pirkkalaan saapuneen yleisön.

Neljästä Hawk-koneesta koostuva ryhmä lensi taivaalla harmonisesti. Erinäiset kaareet, suihkumoottorien luomat kuviot sekä koneiden mahtipontiset äänet pinttyivät varmasti jokaisen lentoa todistaneen verkkokalvoon.

Mahtipontisen esityksen jälkeen monilla lapsilla, kuin myös aikuisillakin oli hymy herkässä, ja tapahtuma oli tullut päätökseen.