Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Ilmavoimat

Suomalainen hävittäjälentokone tankkaa ilmassa.

Harjoitukseen osallistuneet Suomen F/A-18 Hornet sekä Iso-Britannian A330 MRTT Voyager

Ilmavoimat harjoittelee yhteistyössä Naton kanssa Itämeren alueella

Karl Koli

Suomi osallistuu Naton jäsen- ja kumppanimaiden yhteiseen Ramstein Alloy -harjoitukseen kahdella Hornetilla. Harjoituksen kuvaan kuuluu taisteluharjoitusta sekä yhteistyön kehittämistä Itämeren alueella.

Ilmavoimat osallistuu tällä viikolla Naton järjestämään kolmipäiväiseen Ramstein Alloy 22-1 -harjoitukseen. Harjoitus järjestetään pääosin Itämeren yllä kansainvälisessä ilmatilassa, mutta hävittäjät tulevat myös lentämään Suomen sekä Baltian maiden ilmatilassa. 

Suomesta harjoituksessa on mukana kaksi F/A-18 Hornet monitoimihävittäjää Karjalan lennostosta. Hävittäjät osallistuvat harjoitukseen Karjalan lennoston Rissalan tukikohdasta käsin. Suomen Hornetien lisäksi harjoituksessa on mukana esimerkiksi Ruotsin ilmavoimien Gripen-hävittäjä sekä Nato-maa Iso-Britannian Eurofighter-hävittäjiä. 

Ramstein Alloy -harjoitukset ovat Naton jäsen- sekä kumppanimaiden yhteisiä harjoituksia, joita järjestetään kolmesti vuodessa. Ramstein Alloy harjoituksissa keskeistä on vahvistaa ja kehittää Naton ja sen kumppanimaiden yhteistyötä Itämeren alueella. 

– Opitaan tuntemaan toistemme toimintatavat ja sillä tavalla saadaan yhteistyötä vietyä eteenpäin, Karjalan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Tomi Böhm kommentoi. 

Tämän kevään harjoituksessa keskitytään radiohäiriöstä kärsivän hävittäjän tunnistamiseen ja auttamiseen sekä ilmataisteluun eri hävittäjä tyyppejä vastaan. Böhmin mukaan kyseessä on perusluontoisia harjoituksia, jotka hyödyttävät erityisesti nuoria, muutaman vuoden Hornet-koulutuksen omaavia ohjaajia. Harjoituspäivien aikana järjestetään useita lentokierroksia, joissa voidaan harjoitella niin perustaitoja kuin myös vaativampia suorituksia. 

– Lentolaivueet voivat koulutustarpeidensa mukaan valita harjoituksen vaikeustason itse, Böhm valaisee. 

Suomi on osallistunut harjoituksiin jo useamman vuoden ajan. Böhmin mukaan harjoituksista on muodostunut vakiomuotoinen harjoituskokonaisuus ja niihin tullaan osallistumaan myös tulevien vuosien aikana. Viimeksi Suomi oli harjoituksessa mukana syyskuussa 2021.