Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Veeti Reunanen

Varusmiehet taukoilevat intensiivisessä harjoituksessa.

Varusmiehet taukoilevat intensiivisessä harjoituksessa.

Ilmatorjuntajärjestelmät lauloivat Lohtajalla

Ture Laiti

Puolustusvoimat harjoitteli ilmatorjunnan osaamista poikkeusoloissa.

Valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus 2/21 Lohtajan Vattajanniemellä on viety päätökseen. Kahdesti vuodessa toteutettavan harjoituksen päätarkoitus on kehittää ilmapuolustuksen joukkojen osaamista. Harjoitukseen osallistui kaiken kaikkiaan noin 1 100 taistelijaa, joista reserviläisiä oli viitisenkymmentä, varusmiehiä noin 700 sekä noin 350 palkattuun henkilöstöön kuuluvaa. Harjoituksen johtajana toimi ilmatorjunnan tarkastaja, eversti Mikko Mäntynen.

Vattajanniemi on ainoa paikka, jossa kovapanosammunnat on mahdollista suorittaa kaikilla ilmatorjuntajärjestelmillä. Meri- ja Ilmavoimien ilma-ammunnat järjestettiin merellä. Alueesta noin 1 200 hehtaaria kuuluu EU:n Natura 2000 dyyniluontotyyppien suojelualueisiin. Alue on perustettu 1952 ja harjoituksen aikana alueen hoidosta vastasi Panssariprikaati.

– Ilmauhka koostuu tässä harjoituksessa useista eri elementeistä, joita ovat muun muassa lennokit, helikopterit ja kiinteäsiipiset koneet sekä elektroninen häirintä, luettelee Ilmasotakoulun apulaisjohtaja, everstiluutnantti Teemu Kilpeläinen.

Kilpeläisen mukaan harjoituksessa ammuttiin kaikilla ammusilmatorjuntajärjestelmillä ja ohjusjärjestelmistä ITO05M-järjestelmällä. Lisäksi harjoituksessa käytettiin ilmatorjuntajoukoille kuuluvia tutkajärjestelmiä. Ilmapuolustuksen kokonaisuuden harjoituttaminen toimi ilmaoperaatioiden torjuntavaiheen painopisteenä.

Laajemmin harjoituksen tarkoitus oli harjaannuttaa varusmiesten, kadettien, reserviläisten ja kantahenkilökunnan osaamista poikkeusoloissa. Harjoituksessa testataan operaattoreiden kykyä toimia monipuolisissa maalitilanteissa ja elektronisen häirinnän alaisina.
Jokaisen torjuntaharjoituksen tulokset analysoidaan ja joukkojen onnistumisten ja epäonnistumisten perusteella kehitetään jatkossa suorituskykyä.