Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eeli Gröhn

Kuvassa on Sotaveteraani Yrjö Saraste

100-vuotta täyttänyt sotaveteraani Yrjö Saraste suhtautuu elämään positiivisesti ja tavoitteleekin 101-vuoden ikää.

Ilahduta veteraania jouluna kukkatervehdyksellä – "Valitettavan monen sotaveteraanin luona ei käy juuri kukaan"

Aaro Rönnberg

Pienten tekojen suuresta merkityksestä muistuttava hyväntekeväisyyskampanja toimittaa tänä vuonna erityiskiitoksen sotiemme veteraaneille.

Kotona Asuen Seniorihoiva -järjestö on käynnistänyt Ole joulupukkina seniorille - hyväntekeväisyyskampanjan. Tänä vuonna kampanja toimittaa erityiskiitoksen sotaveteraaneille. Kukkatervehdyksen saavat muun muassa pääkaupunkiseudun,  Lahden, Kotkan, Tampereen ja Turun alueilla asuvat veteraanit. 

– Haluamme osoittaa arvostusta sadoille veteraaneille, jotka kokivat vuosien 1939–45 sodat. Euroopassa soditaan jälleen, mutta veteraanien ansiosta saamme viettää tätäkin joulua itsenäisessä Suomessa, Kotona Asuen Seniorihoivan toimitusjohtaja Tuomas Kauppinen kiteyttää.

Ideana on lahjoittaa joulukukkia sadoille senioreille. Tämä ele tuo ikäihmisten jouluun tunteen välittämisestä ja arvostuksesta. Veteraanit saavat joulukukkatervehdyksen, jonka kuka tahansa voi ostaa kukkakaupasta.

– Kampanjan tavoitteena on muistuttaa siitä, että tunne merkityksellisyydestä ja arvostuksesta on yksi tärkeimmistä senioreiden elämänlaatua parantavista tekijöistä, Kauppinen sanoo.


Moni viettää joulua yksin

Tutkimusten mukaan joka kolmas ikäihminen kokee yksinäisyyttä ja monille heistä joulu on vuoden yksinäisin juhla. Sotaveteraanien arvostus on viime vuosina lähennellyt sataa prosenttia, mutta siitä huolimatta yksi merkittävimmistä heidän hyvinvointiaan vähentävistä tekijöistä on yksinäisyys.

– Sotaveteraanien keski-ikä on jo 97 vuotta, ja joukossa on valitettavan paljon myös heitä, joiden luona ei käy juuri kukaan. Yksinäisyyteen voimme auttaa vain me, muut ihmiset. Joulukukan lahjoittaminen on pieni teko, jolla voi olla suuri merkitys, Suomen Sotaveteraaniliiton sosiaalisihteeri Leena Seppälä kertoo.

Kauppisen mukaan kukkatervehdys tavoittaa tänä vuonna satoja sotaveteraaneja mm. Turussa, Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä.

– Sotaveteraaniliiton paikallisaktiivit toimittavat joulukukat veteraaneille henkilökohtaisesti jouluviikolla, Kauppinen toteaa.

Kukkalahjoja voi ostaa kampanjaan osallistuvista liikkeistä pääkaupunkiseudulla, Keski-Uudellamaalla sekä Kotkan, Lahden, Tampereen ja Turun alueilla. Kampanjaan osallistuu lähes 100 kukkaliikettä.

Kampanja  on käynnissä 19. joulukuuta asti.