Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Veikka Tammisuo

Kuvassa kolme tulevaa aliupseerioppilasta.

Kaartinjääkärit Juho Hulkko (vasemmalla), Henri Kaasinen ja Eljas Räisänen lähtevät särminä aliupseerikurssille.

"Hyvältä tuntuu, pääsin minne halusin" – Uudet varusmiehet aloittavat johtajakoulutuksensa odottavaisin mielin

Onni Aarnos

Saapumiserän 1/24 varusmiehet ympäri Suomea saivat lopulliset päätökset aliupseerikurssivalinnoista.

Kaartin jääkärirykmentin tulevat aliupseerioppilaat ottivat uutisen valinnastaan johtajakoulutukseen vastaan innolla ja tunnelmat kursseille päässeiden keskuudessa olivat odottavaiset. 12 viikkoa kestävällä aliupseerikurssilla koulutetaan ryhmänjohtajia ja kurssin suorittaneet ylennetään alikersanteiksi.

– Hyvältä tuntuu tietenkin. Pääsin sinne minne halusin, sanoo asutuskeskustaistelijalinjan koulutukseen valmistautuva kaartinjääkäri Henri Kaasinen.

– Nyt jännittää varmaan enemmän kuin etukäteen. Alikersantit ovat vähän pelotelleet, että AUK:ssa on rankkaa. Katsotaan miten menee, 19-vuotias helsinkiläinen jatkaa.

Osalle aliupseerikurssi oli tavoitteena palveluksen alusta lähtien, mutta toisille innostus johtajakoulutusta kohtaan heräsi vasta myöhemmin.

– AUK oli alusta asti mielessä ja tiesin, että haluan kurssille. Toivottavasti saan uusia tuttavuuksia ja opin johtamistaitoja. Odotukset ovat korkealla, kertoo kaartinjääkäri Eljas Räisänen.

20-vuotiasta espoolaista odottaa viestilinjan aliupseerikurssi.

– Mietin pitkään, haluanko johtajakoulutukseen ja ilmoitin ensiksi matalammasta halukkuudesta. Myöhemmin kävin nostamassa halukkuuden korkeaksi. Kun valinta lopulta osui minuun, olen hyvillä ja odottavaisilla fiiliksillä, kertoo puolestaan Juho Hulkko, jonka koulutuslinjaksi valikoitui tulenjohto.

Aliupseerikurssi voi toimia osalle ensiaskeleena kohti ammattisotilaan uraa. Kurssinsa ensi viikolla aloittavat eivät halua sulkea mitään mahdollisuuksia pois.

– Itsellä pidemmän sotilasuran rakentaminen on ollut ideana alusta alkaen, kertoo Räisänen.

– Sen näkee sitten, tiivistää omat suunnitelmansa Hulkko.