Lilli Hatinen

– Huoltopalvelu on koulutushaarana mielenkiintoinen ja laaja. Voit tehdä ryhmänjohtajan tehtäviä, laittaa ruokaa tai istua tekemässä toimistohommia, kuvailee alikersantti Johanna Jäppinen.

Hyvällä asenteella ja pilke silmäkulmassa

Pasi Pouta

Huoltopalvelualiupseeri Johanna Jäppinen tekee toimistotöitä ja kouluttaa alokkaita. Hän suosittelee naisten vapaaehtoista asepalvelusta lämpimästi kaikille kiinnostuneille.

Alikersantti Johanna Jäppinen / huoltopalvelualiupseeri / Maasotakoulu / Hamina / TJ 143


"Toimin huoltopalvelualiupseerina Maasotakoulussa Haminassa ja olen kotoisin Lappeenrannasta. Olen viihtynyt intissä, tämä on ollut hyvä kokemus. Olen tavannut hienoja ihmisiä ja nauttinut aamuista.

Tämänhetkisessä tehtävässäni teen aika paljon toimistotöitä ja aina välillä koulutan alokkaita. Olen esimerkiksi tehnyt lomalistoja ja päivittänyt ruokavahvuuksia ja tupalistoja. Tällä hetkellä minulla ei ole omia alokkaita, mutta olen ollut apuna yleisessä sotilaallisessa koulutuksessa, kuten puhuttelu-esittely-asia-käytänteen opetuksessa. Olen tarvittaessa tuurannut toisia ryhmänjohtajia, jos he ovat olleet vaikkapa harjoituksessa eivätkä ole päässeet kouluttamaan alokkaita.

Peruskoulutuskauden jälkeen menin koulutushaarajaksolle Säkylään, missä olin myös aliupseerikurssien ajan. Koulutushaarajaksolla meillä oli sotilaskeittäjäkurssi. Kurssilla harjoiteltiin ruuan valmistamista, keitinkaluston käyttöä ja sitä, mitä kaikkea kuuluisi ruuan laittamiseen sodan ajan tehtävissä. Aliupseerikurssilla harjoittelimme myös sotilaskeittäjän tehtävien kouluttamista toisille.

Ennen inttiä olin töissä lähihoitajana vanhusten parissa. Armeijan jälkeen haen luultavasti opiskelemaan. Olen myös haaveillut lähteväni ulkomaille töihin, mutta suunnitelmat ovat vielä auki. En ehkä hae töihin puolustusvoimille, mutta olen miettinyt rajavartijan töitä. Asun Lappeenrannassa, joten siinä olisi lähellä paljon työpaikkoja.

Minulla on ollut jo pienestä pitäen haave, että haluan käydä armeijan. Voin suositella vapaaehtoista asepalvelusta lämpimästi kaikille naisille, jotka miettivät sen suorittamista. Kun on naisena intissä, tästä ei voi olla mitään muuta kuin hyötyä, kävi sitten johtajakoulutuksen tai miehistökoulutuksen.

Johtajakoulutuksesta on hyötyä, jos haet johtajatehtäviin työmaailmassa. Jos olet toiminut alokkaiden kanssa, sinulla on jo esimieskokemusta. Itse olen myös saanut aliupseerikurssilta tietynlaista itsevarmuutta johtamiseen.

Olen oppinut armeijassa paljon uutta. Olen saanut uusia ystäviä ja kasvanut jossain määrin ihmisenä. On tullut tietynlaista sisua. Ennen armeijaa ei olisi voinut kuvitella, että valvoo viikon ja lähtee sitten marssille. Kyllä sen on vaan pystynyt tekemään.

Yleensä ihmiset sanovat, että rankimmat kokemukset ovat parhaimpia. Itselleni aliupseerikurssin ensimmäisen jakson yhteistoimintaharjoitus ja toisen jakson Otso Charlie olivat rankimmat ja parhaimmat kokemukset. Molemmissa valvottiin paljon ja porukka oli väsynyttä. Yhteistoimintaharjoituksessa siirsimme paljon raskasta muonitus- ja telttakalustoa – joinakin päivinä jopa kolme kertaa – ja teimme välissä pitkiä siirtymiä. Molempien harjoituksien päätteeksi oli yön yli kestävät marssit, joissa testattiin fyysistä ja psyykkistä jaksamista. Kuitenkin siellä puhallettiin yhteen hiileen ja molemmissa harjoituksissa oli hyvä yhteishenki.

Hyvällä yhteishengellä pääsee pitkälle. Kun kaverit tsemppaavat, siitä saa itsellekin voimaa. Jos joku ei meinaa jaksaa, tsempataan, että kyllä sinä jaksat. Otetaan toiselta vähän tavaraa pois, jos tuntuu, että reppu painaa liikaa. Siispä kannustakaa toisianne, tsempatkaa toisianne ja auttakaa toisianne. Huumorilla pääsee pitkälle. Intissä mennään eteen päin hyvällä asenteella ja pilke silmäkulmassa!

"