Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuvassa piirros teltasta.

Hyvä tuli, kipinämikko

Vaikka kamiinaa ei olisi ikinä aiemmin käyttänyt, oikeanlaisen puun valinnalla ja ilmankierron säätelyllä varmistat lämpimän ensiyön.

Kamiinan sytyttäminen on taitolaji, jonka oppii kokemuksen kautta, kertoo Satakunnan tykistörykmentin kouluttaja, ylikersantti Nestori Kalliomäki. Jo ennen tulen tekemisen aloittamista tulee valmistautua hyvin.

Valmista puut ja sytykkeet etukäteen. Puukko on kätevä työkalu puiden pilkkomiseen ja kiehisten tekemiseen. 

Vielä ensiyössä voi olla hankala tietää, kuinka paljon puuta yöllä tarvitaan. Tämä takia polttopuita ja sytykkeitä on hyvä varata reilusti, sillä kenelläkään ei ole kivaa teltassa, jonka kamiina kylmenee. Kesäyöksi puuta on hyvä varata noin kaksi sylillistä ja talvella kaksinkertainen määrä.

Kamiinaa lämmittäessä kannattaa suosia lehtipuuta, sillä pihkaiset havupuut kipinöivät voimakkaasti. 

Mikäli valmiiksi hakattuja halkoja ei ole varattu mukaan, on kuivan puun hankkiminen haaste erityisesti märästä metsästä. 

– Märän puun sytyttäminen on erittäin hankalaa, mutta märästäkin metsästä kelojen sisältä löytyy kuitenkin aina kuivaa puuta, mikä onkin hyvä aloitus tulelle, Kalliomäki kertoo.

Polttopuut tulee aina säilyttää teltan sisäpuolella, jotta ne pysyvät kuivina ja palamiskelpoisina. Märät puut voidaan kuivattaa turvallisella, noin 10-15 senttimetrin, etäisyydellä kamiinasta.

Kun kamiinaa sytyttää, ensimmäiseksi pitää varmistaa, että alhaalta löytyvät ilmanottoaukot ovat auki. Jo varusteita varuskunnassa pakatessa sytykkeet kannattaa pakata vedenpitävästi vaikkapa muovipussiin. 

Kalliomäen mukaan hyvinä sytykkeinä voi käyttää esimerkiksi pieniä tikkuja, puusta vuoltuja kiehisiä tai koivun tuohta ja kaarnaa. Tarvittaessa myös esimerkiksi muistiinpanovihkon paperi voi toimia hyvänä sytykkeenä. 

Älä kuitenkaan koskaan käytä kamiinan sytyttämiseen sytytysnestettä tai mitään muitakaan kemikaaleja. 

Aseta puut piipun alle ilmavasti noin kamiinan puoleen väliin asti, jotta ilma pääsee kiertämään puiden väleissä paremmin. Sytykkeet taas asetetaan puiden alle, jotta tuli pääsee nousemaan ylöspäin ja sytyttämään puut.

Kun kamiina on syttynyt, ylläpidä sääolosuhteisiin sopivaa lämpötilaa. 

– Kylmällä säällä useat pienemmät puut ovat hyvä valinta, kun taas kesällä pari paksumpaa puuta voi riittää jopa puoleksi tunniksi, Kalliomäki kertoo.

Kamiina ei varaa lämpöä, vaan lämmitys perustuu jatkuvaan tasaiseen puilla lämmittämiseen. Tämän takia kamiinassa on pidettävä jatkuvasti tuli palamassa. 

Kamiinaa lämmitetään niin kauan kuin on vallitsevien olosuhteiden johdosta tarpeen. Kamiinan lämpötilaa voidaan säädellä kamiinan polttoajalla ja tulen voimakkuudella. Tulen voimakkuuteen voi vaikuttaa ilmanottoaukkoa säätämällä, sekä polttopuiden koolla ja määrällä.