Antti Virtanen

HX Challenget käynnistyivät Pirkkalassa

Leevi Hormaluoma

Ensimmäinen viidestä hävittäjäkandidaatista Hornetin seuraajaksi saapui Suomeen testaustapahtumaan.

Eurofighter Typhoon saapui Satakunnan lennostoon HX Challenge testaus- ja todennustapahtumaa varten. Hävittäjä viipyy Pirkkalassa 9.–17.1. Tapahtuman tavoitteena ei ole asettaa koneita paremmuusjärjestykseen, vaan saada varmuus valmistajien esittämistä suoritusarvioista Suomen olosuhteissa.

– Näin Satakunnan lennoston komentajana tämä on suuri kunnia meille, että nyt historiallisena hetkenä saamme isännöidä tämänlaista testitapahtumaa, kommentoi Satakunnan lennoston ja HX Challenge -tapahtuman komentaja, eversti Aki Heikkinen.

HX Challenge -tapahtuman komentaja, eversti Aki Heikkinen.

Talvinen ajankohta ja talviset olosuhteet ovat toivottuja haasteita hävittäjäkandidaateille.

– Testauksen kannalta voisi olla vielä kylmempääkin, mutta kaikki valmistajat ovat sertifioineet koneensa toimimaan meidän vaatimissamme olosuhteissa. Suomen ainutlaatuiset olosuhteet tuovat haasteita järjestelmille ja sensoreille, kertoo Heikkinen.

Tapahtumaan osallistuu noin 200 työntekijää puolustusvoimien ja noin 50-100 valmistajan puolesta. Ilmavoimat ja Satakunnan lennosto saavat tukea testaukseen maa- ja merivoimilta sekä useilta Pääesikunnan alaisilta laitoksilta.

HX Challenge on luonteeltaan korostetun tekninen testaus- ja todennustapahtuma, joten se ei näy lentonäytösmäisenä tai harjoitusmaisena Tampereen seudulla. Jokaiselle hävittäjälle on varattu seitsemän arkipäivää, joina suoritetaan päivittäin muutamia lentoja.

– Lennämme pienellä konemäärällä pääsääntöisesti Etelä-Pohjanmaan yllä valoisaan aikaan, eivätkä lähistön asukkaat tule välttämättä edes huomaamaan lentoja, kommentoi Heikkinen.
 
HX Challenge tapahtumat jatkuvat Eurofighter Typhoonin jälkeen Pirkkalassa aikataululla:

Dassault Rafale 20.–28.1.2020

Saab Gripen 29.–6.2.2020

Lockheed Martin F-35 7.–17.2.2020

Boeing F/A-18 Super Hornet 18.–26.2.2020