Petri Saarelainen

Dassault Rafale -monitoimihävittäjä Satakunnan lennoston Pirkkalan lentotukikohdassa.

HX Challenge tuo Pirkkalaan hävittäjien lisäksi yleisöä

Leevi Hormaluoma

Tampere-Pirkkalan lentokentän lavan tällä viikolla otti haltuunsa toisena HX -hankkeen ehdokkaana ranskalainen Dassault Rafale.

Ranskalaisen Dassault Rafalen jyrisevä ääni soi kauniina Pirkkalan lentokentällä koneiden noustessa Hornetien seuraksi ilmoille. Äänen perässä paikalle on eksynyt joukko lentokoneharrastajia ja -bongareita. Rafale lentää Suomessa aikavälillä 20.–28.1.2020.

HX Challenge toimii ilmavoimien testaus- ja todennustapahtumana HX -hankkeen hävittäjäkandidaateista saadun tiedon varmistamiseksi. Jokaiselle hävittäjälle on varattu seitsemän arkipäivää koelentojen suorittamiseksi. Tapahtuma ei näyttäydy lentonäytösmäisenä Tampereen yllä, mutta yleisöä se kerää silti.

Pirkkalan lentokentän vierestä löytyy aitiopaikat koneiden katsomiseen ja kuvaamiseen. Paikalla oli median lisäksi harrastajia ja perheitä, jotka halusivat nähdä ulkomaisten hävittäjien nousun. Innokkaat bongarit olivat paikalla jo tuntia ennen lentojen alkamista,  seisoskelemassa kylmässä lentokentän vierellä.

Medialle ja bongaajille on järjestetty katselu- ja kuvauspiste Tampere-Pirkkalan lentokentän läheisyyteen.

– Täällä käydään katsomassa mitä nyt liikkeellä sattuu olemaan ja tänään vaan sattui mahdollisuus nähdä Rafalet. Asun tässä lähellä, niin tuleehan täällä käytyä melkein viikoittain. Itselläni on valokuvaaminen nyt pääpainona, kertoo Ruotuväen tavoittama paikalle saapunut bongaaja.

– Onhan nämä omalla tavallansa ainutlaatuisia tilaisuuksia ja sehän näissä on koko homman suola. Monen koneen kohdalla katsojana pääset näkemään ne vain kerran täältä ja se on siinä. Aion itse nyt ainakin käydä katsomassa kaikki HX -hankkeen koneet.

HX Challenge jatkuu tästä eteenpäin aikataululla:

Saab Gripen 29.–6.2.2020

Lockheed Martin F-35 7.–17.2.2020

Boeing F/A-18 Super Hornet 18.–26.2.2020