Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elias Harinen

Helsingin Suojeluskuntapiirin Perinnekillan puheenjohtaja Markus Anaja ikämiessuojeluskunnan lipun edessä.

Ikämiessuojeluskunnan alkuperäinen lippu on säilynyt nykypäivään lähes koskemattomana.

Huone täynnä historiaa – Töölön Suojeluskuntatalo avaa ovensa yleisölle Helsinki-päivänä

Santeri Kuusela

Perinnehuone kertoo esinein, kuvin ja sanoin suojeluskuntatoiminnasta vuosina 1918–1944.

Helsingin kantakaupungissa Töölön kupeessa sijaitsee valtava talo, johon moni ei kuitenkaan ole päässyt sisälle. Ruskeiden seinien taakse kätkeytyy valtavasti vapaaehtoisten maanpuolustushistoriaa. Töölön suojeluskuntatalon ja suojeluskuntanäyttelyn saloja on päässyt näkemään ennen vain erityisellä varauksella, mutta tulevana keskiviikkona ovet avautuvat Helsinki-päivän kunniaksi nyt kaikille.

Ikämiessuojeluskunnan säätiön ehdotuksesta yleisön vetonaulaksi avataan Helsingin piirin suojeluskuntien historiaa vaaliva perinnehuone. Näyttelyyn pääsee mukaan matalalla kynnyksellä heraldikko Tuomas Hyrskyn opastuksella.

Perinnehuone kertoo esinein, kuvin ja sanoin suojeluskuntatoiminnasta Helsingissä vuosina 1918–1944. Lotta- ja sotilaspoikatoiminta ovat luonnollisesti myös esillä.

Vuonna 2008 avatun, silloisen Helsingin Suojeluskuntapiirin Perinnekillan puheenjohtaja Stig Roudasmaan suunnittelema näyttely koostuu yli 200 esineestä. Ikämiessuojeluskunnan alkuperäisestä lipusta lähtien näyttely kertoo vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta suojeluskuntien kautta.

– Näyttelyllä pyritään keräämään kasaan tietoa suojeluskunnista, ja sitä kautta jatkamaan sen perinteitä, Helsingin Suojeluskuntapiirin Perinnekillan puheenjohtaja Markus Anaja kertoo.

Rakennus pitää sisällään historiaa myös luettavassa muodossa useiksi vuosiksi, sillä Suojeluskuntatalosta löytyy 500 nimikkeen kokoinen museaalinen kirjakokoelma. Alunperin perinnekirjasto kattoi suojeluskuntien ja Lotta Svärd -järjestöjen historiaa.

– Helsingin kilta tekee tiiviisti yhteistyötä valtakunnallisten perinnejärjestön kanssa.

Nykyään kirjastoon on mahdutettu Jääkärisäätiön historiaa ja tuoreimmat maanpuolustusjärjestöjen julkaisut.

Monen toiminnan rakennus

Rakennuskompleksi valmistui 1940-luvun alussa Helsingin Suojeluskuntapiirin uudeksi suojeluskuntataloksi.

Jatkosodan jälkeen syksyllä 1944 Neuvostoliiton painostuksesta Suojeluskuntajärjestö lakkautettiin. Suojeluskunnat halusivat estää varojen valumisen vääriin käsiin. Omaisuus siirrettiin vastaperustetulle osuuskunnalle, jonka tilalle myöhemmin perustettiin nykyinen Urlus-säätiö.

Suojeluskuntatoiminnan jälkeen kiinteistössä ovat ehtineet toimia muun muassa verotoimisto ja Sibelius-Akatemia. Maanpuolustusjärjestöt alkoivat palata takaisin oman katon alle vuonna 1956, kun Suomen Reserviupseeriliitto, Reserviupseeriliiton kannatusyhdistys ja Helsingin Reserviupseerikerho saivat talosta toimitilat.

Nykyään saman katon alle mahtuu yksityisten toimijoiden lisäksi yli 30 maanpuolustusjärjestöä. 

Helsinki-päivänä muun muassa Suomen Reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen esittelee nykypäivän vapaaehtoista maanpuolustustyötä ja talosta on mahdollista kuulla lisää Urlus-säätiön toimitusjohtaja Mika Piiroisen pitämässä tietoiskussa.

Suojeluskuntatalon avoimet ovet ovat 12. kesäkuuta klo 10–15. Päivää piristää Helsinki-Santahamina sotilaskotiyhdistys, ja 150 ensimmäiselle kävijälle on luvassa ilmaiset sotkumunkit. Päivän ohjelma löytyy osoitteessa:
 https://www.ikamiessuojeluskunta.fi