Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Huolto ei oo häpee

Valmiusyksikön testosteronia huokuva kaupunkijääkäri vastaan huoltojoukkueen täydennysmies. Nämä kaksi tehtävää ovat toistensa ääripäitä, mutta molempia tarvitaan toimivan puolustuksen takaamiseksi.

Varusmiesten keskuudessa olen aina aika-ajoin huomannut eri tehtävien olevan eri arvossa. Tehtävät, jotka vaativat yleisesti ottaen enemmän fyysisestä ja henkistä vahvuutta ovat suuren arvostuksen ja ihailun kohteena, kun taas astetta helpommalta kuulostavat huollon tehtävät saavat osakseen pilkkaa ja naurua. 

Kaikkea ei myöskään kannata ottaa aivan liian vakavasti, sillä huumorin heittäminen toisten kustannuksella kuuluu vahvasti intti-kulttuuriin. Eri tehtävien luomat vaativuustasot kuitenkin voivat omalta osaltaan sokaista varusmieheltä kokonaiskuvan, jolloin fyysisesti helpompia mutta silti tärkeitä tehtäviä ei arvosteta.

Syy sille miksi nämä rankat tehtävät saavat osakseen arvostusta on luonnollista. Varusmiespalvelus on monelle nuorelle paikka näyttää, mihin oikeasti rahkeet riittävät. Itsensä haastaminen, ja voittaminen ovat jatkuvasti läsnä, etenkin tehtävissä jotka rasittavat enemmän. Rajatiedustelijat, sissiradistit taikka taistelusukeltajat ovat hyviä esimerkkejä tehtävistä, jotka saavat osakseen suurta arvostusta niiden äärimmäisten vaatimusten vuoksi. 

Suurin osa ei näissä tehtävissä pärjää, eikä tarvitsekaan. Vaikka on hienoa että meiltä löytyy näitä oman elämänsä Ramboja ja Terminaattoreita, ei toimiva puolustus rakennu vain ja ainoastaan heidän vahvuudesta. 

Sotilaskeittäjät, täydennysmiehet ja kuljettajat eivät kiillä samanlaisina kansikuvamiehinä Puolustusvoimien Youtube-videoilla, eivät vaadi ammattiurheilijan lihaskuntoa eivätkä Einstein-tason aivoja, mutta ovat silti tosi paikan tullen aivan avainasemassa huollon toimivuuden kannalta.

Sitä tosi paikkaa me emme ole onneksi joutuneet aivan lähivuosina kokemaan, mutta kun katsotaan muutama tuhat kilometriä kaakkoon Ukrainaan, voidaan siellä huomata olevan puutetta jostain, ja se jokin on toimiva huolto.

Sodan puhjettua varsin yllättäen ja nopeasti, ei Ukrainaa voi syyttää siitä ettei sen huolto ollut varautunut näin pitkään ja laajaan konfliktiin. Sota on silti osoittanut sen, että vaikka kuinka Ukraina saa muilta mailta käyttöönsä erilaisia tankkeja ja modernia sotateknologiaa, tuottaa toimimaton huolto taisteleville joukoille paljon haasteita.

Maa on täynnä ulkomailta avuksi tulleita taistelijoita, jotka kotimaissaan ovat käyneet läpi pitkän ja raskaan koulutuksen. Joukossa on myös suomalaisia, Suomessa koulutuksen saaneita miehiä, mutta toimivan tuen ollessa utopiaa Ukrainassa, nousee eteen aivan uudenlaisia haasteita. Eturintaman jääkärien rynniessä eteenpäin, taustalla heillä ei ole tykistön tulta, lääkintämiehiä tai ammuksia ja ruokaa tuovia täydennysmiehiä. 

Suomessa huollon tilanne on kuitenkin hyvällä mallilla, ja varusmiespalveluksessa huollon tehtäviin koulutetaan juuri näitä sotilaita, joille olisi Ukrainassakin kovaa tarvetta. Huolto ei ole ikinä se mediaseksikkäin aselaji, mutta konfliktitilanteessa he ovat niitä, jotka pitävät kokonaisuutta kasassa eturivin jääkärien taustalla.