Hornetit, Rafalet ja Gripenit lentävät haastavissa olosuhteissa
Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n järjestämässä Otava 22 -harjoituksessa ilmataistelun konkarit hiovat taktiikoitaan yhdessä ranskalaisten ja ruotsalaisten kumppaneiden kanssa.
Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n komentajan, everstiluutnantti Markku Vihersalon mukaan 14.–18. marraskuuta toteutettavan Otava 22 -harjoituksen pääpaino on kokeneiden lentäjien vaativissa lentoskenaarioissa, jotka toteutetaan haastavissa toimintaympäristöissä.
– Harjoitus on ennen kaikkea kokeneille ja vanhemmille lentäjille, jotta he voivat parantaa taktiikoitaan ja suorituskykyään, hän sanoo.
Kokeneilla lentäjillä tarkoitetaan Vihersalon mukaan niin sanotusti sotakelpoisia lentäjiä, joihin lukeutuvat muun muassa valmiusohjaajat, parvenjohtajat, ilmataisteluopettajat, lentueen päälliköt sekä laivueen komentajat. He osallistuvat harjoitukseen F/A-18 Hornet -hävittäjillä.
– Puhutaan sellaisista ohjaajista, jotka ovat lentäneet Hornetilla urallaan jo vähintään 300-400 lentotunnin verran, ja moni jopa yli 1000 tuntia, Vihersalo kertoo.
Suurin osa harjoitukseen osallistuvista joukoista tukeutuu Oulunsalon tukikohtaan. Vihersalon mukaan siellä harjoittelee yhteensä 140 Ilmavoimien taistelijaa, joista 14 on harjoituksen vaativasta luonteesta huolimatta varusmiehiä.
Hävittäjät nousemassa kohti auringonlaskua. Kuva: Anne Torvinen / Lapin lennosto
Suomi ja Ranska lähentyvät
Harjoitukseen osallistuvat myös Ranskan ilma- ja avaruusvoimat sekä Ruotsin ilmavoimat. Vihersalon mukaan ranskalaisten vahvuus harjoituksessa on 27 sotilasta, ja he tukeutuvat Rafale-hävittäjineen Rovaniemelle. Ruotsalaiset osallistuvat harjoitukseen omista tukikohdistaan käsin JAS 39 Gripen -hävittäjillä. Vihersalon mukaan yhteistoiminta sujuu hyvin.
– Ruotsalaisten kanssa yhteistyö on aina saumatonta, he ovat todellisia ammattilaisia. Luulajan Kallaxin tukikohdasta he tulevat harjoittelemaan kanssamme melkein viikoittain ja yhteistyö on todella hyvää, hän kehuu.
Ranskan ilma- ja avaruusvoimat olivat vastikään mukana myös Lapin lennoston Täppä 22 -harjoituksessa, jossa he harjoittelivat ensi kertaa kahden kesken Ilmavoimien kanssa. Vihersalon mukaan voidaan puhua maiden ilmavoimien lähentymisestä.
– Se merkitsee paljon, että suomalaiset ja ranskalaiset mekaanikot ja ohjaajat tapaavat toisiaan kasvotusten, jolloin asioista voidaan keskustella ja lentoja suorittaa yhdessä, Vihersalo sanoo.
– Lähentyminen on tapahtunut sen johdosta, että luottamus toisen osaamiseen, suorituskykyyn ja yhteiseen tekemiseen on yhdessä harjoittelemisen myötä kasvanut, hän jatkaa.
Vihersalon mukaan Täpän ja Otavan tyyppiset harjoitukset ovat avain maiden välisen luottamuksen rakentumiseen. Täppä-harjoituksesta saatujen kokemusten perusteella Vihersalo kuvaileekin ranskalaisia todella osaaviksi ammattilaisiksi.
Viikon 46 aikana eri puolilla Suomea järjestettäviin harjoituksiin osallistuu yhteensä lähes 30 Hornet-hävittäjää. Kuva: Anne Torvinen / Lapin lennosto
Vilkas ilmailuviikko
Otava 22 -harjoituksen lentotoiminta tapahtuu maanantaista torstaihin kello 9-23 välisenä aikana, perjantaina puolestaan kello 9-14 välillä.
– Harjoituksessa lennetään noin neljästä viiteen kierrosta päivässä, ja kaikki kierrokset ovat keskenään erillisiä skenaarioita. Tällä viikolla harjoitusskenaarioissa ei siis ole mitään yhtenäistä jatkumoa, vaan jokainen lento on ikään kuin osa omaa koulutusta omine taisteluteknisine puolineen, Vihersalo kuvaa.
Hänen mukaansa harjoituksesta tekee haastavaan jo pelkät sääolosuhteet: lentoalueella tavataan jäätävää sumua lämpötilan liikkuessa nollan molemmin puolin. Lentoskenaarioita kuitenkin vaikeutetaan tämän lisäksi myös tarkoituksellisesti.
– Skenaarioissa voidaan painottaa esimerkiksi vastustajan ilmatorjuntaa tai kehittynyttä hävittäjäuhkaa. Lisäksi voidaan ottaa tiettyjä Hornetin järjestelmiä pois käytöstä, jolloin lentokoneiden keskinäistä tilannekuvaa ei kyetä muodostamaan, Vihersalo avaa.
Otava 22 -harjoitus ei ole Ilmavoimien viikon ainoa harjoitus. Samaan aikaan Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31 järjestää Rissalan tukikohdassa Vilkku 22 -harjoituksen ja Satakunnan lennoston Ilmataistelukeskus Pirkkalassa Touho 22 -harjoituksen. Vihersalon mukaan harjoitusten välillä tehdään yhteistyötä.
– Usean rinnakkaisen harjoituksen ansiosta voimme tarvittaessa lentää yhdessä isoja skenaarioita, joihin kaikki osallistuvat samaan aikaan omista tukikohdistaan käsin, hän kertoo.