Puolustusvoimat

Lentotoimintaan liittyvän melun aiheuttamia häiriöitä pyritään välttämään.

Hornetit harjoittelevat yliäänilentoja osana Vihuri 2019 -harjoitusta

Kirmo Liukko

Karjalan lennoston Vihuri 2019 -harjoitus jatkuu perjantaihin saakka. Kokkolan edustan merialueilla lennettävien yliäänilentojen aiheuttamat pamaukset saattavat kuulua mantereelle saakka.

Vuosittain järjestettävään Vihuri 2019 -lentotoimintaharjoitukseen osallistuu 12-14 Karjalan lennoston F/A-18 -konetta. Harjoituksessa lennetään myös yliäänilentoja, joiden aiheuttamat pamaukset ovat mahdollisesti kuultavissa mantereella saakka.

Tarkoituksena on kouluttaa sekä henkilökuntaa että varusmiehiä. Varusmiehiä on mukana harjoituksessa esimerkiksi apumekaanikkoina ja tankkausmiehinä, sekä huolto- ja suojaustehtävissä.

Kaikkien varusmiesten panosta harjoitukseen arvostetaan, sillä heidän tehtävänsä ovat tärkeä osa harjoiteltavaa kokonaisuutta.

– Mahdotonta näitä tehtäviä on keskenään arvottaa. Mikään niistä ei ole toistaan arvokkaampi kun kokonaisuudesta puhutaan. Toimintaa pitää suojata ja varusmiehet ovat mukana kulunvalvonnasta alkaen, vakuuttaa harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Inka Niskanen.

Harjoituksessa Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31 lentää harjoituslentoja, jotka suuntautuvat pohjois-eteläsuunnassa Rovaniemen ja Tikkakosken väliselle alueelle ja itä-länsisuunnassa Joensuun ja Seinäjoen väliselle alueelle. Yliäänilentoja lennetään Kokkolan edustan merialueella.

Kyseessä on niin sanottu laivueharjoitus, eli mukana ovat kaikki Hävittäjälaivue 31:n lentäjät nuorimmasta vanhimpaan. Painopisteenä on erityisesti kahden nuorimman lentäjäikäluokan koulutuksen vieminen eteenpäin. Lennot ovat osa koulutusohjelmaa sisältäen yliääni- ja yölentoja. Lisäksi harjoitellaan ilmasta maahan -toimintaa yhdessä JTAC-tulenjohtajien kanssa. JTAC-tulenjohtajat osoittavat maaleja maastosta Horneteille.

Monipuolisella harjoitusviikolla on tarjottavaa myös laivueen kokeneemmille lentäjille.

– Lentämään pääsee monta kertaa päivässä ja useampana päivänä peräkkäin. Lentointensiteetin nostosta hyötyvät myös kokeneemmat lentäjät, Niskanen korostaa.

Harjoitus alkoi kuluvan viikon maanantaina 11.3. ja päättyy perjantaina 15.3. Lentotoimintaa on päivittäin maanantaista torstaihin klo 9:30-24:00, mutta perjantaina toiminta päättyy jo iltapäivällä klo 14:00 mennessä.

Vihuri 2019 järjestetään samanaikaisesti Tuppi 2019 -lentotoimintaharjoituksen kanssa, johon osallistuu kahdeksan Ilmasotakoulun Hawk-suihkuharjoituskonetta Rissalan tukikohdasta käsin.