Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jani Alanen

Yle Svenska haastatteli Uudenmaan prikaatin komentajaa, kommodori Arvi Tavailaa suorassa lähetyksessä.

Historiallisia valatilaisuuksia järjestetään ympäri Suomea

Viljami Kuusisto

Puolustusvoimat on päättänyt vallitsevan koronatilanteen vuoksi järjestää kaikki valatilaisuudet ilman yleisöä ja virtuaalisesti esimerkiksi livestriimauksen kautta. Kyseessä on historiallinen hetki, sillä sotilasvaloja- ja vakuutuksia ei ole järjestetty näin ainakaan 30 vuoteen.

Varusmieskoulutuksen sopeuttamistoimenpiteistä johtuen heinäkuun saapumiserän sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuudet joudutaan järjestämään ilman yleisöä. Joukko-osastot tarjoavat yleisölle mahdollisuuden tilaisuuksien seuraamiseen joko suoratoistopalvelun tai videokoosteen kautta.

Sotilasvalojen- sekä vakuutuksien tuotanto suunnitellaan joukko-osastokohtaisesti ja joukko-osastot tiedottavat siitä, koska vala on ja mistä sitä voi seurata omilla verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa.

– Läheisten kannattaa siis seurata oman varusmiehen joukko-osaston sosiaalisen median kanavia sekä verkkosivuja, tiedottaja Tiina Möttönen pääesikunnasta ohjeistaa. 

Tiedot joukko-osastojen tilaisuuksista seuraamismahdollisuuksineen ja aikatauluineen koostetaan myös yhteen Puolustusvoimien verkkosivuille sekä sosiaalisen median kanaville lähempänä tilaisuuksia.

Pääasiallisesti sotilasvalat- sekä vakuutukset kuvataan joukko-osastojen omien mediavarusmiesten toimesta. Uudenmaan prikaatissa, Dragsvikissa kuvauksesta vastasi Yle Svenska. Kuvaaminen oli varsin mittavaa, sillä paikalla oli 3 televisiokameraa sekä drooni. 

– Uudenmaan prikaatille mahdollisuus toimia yhteistyössä Ylen kanssa on upea kokemus. Yhteistyö on helpottanut joukko-osaston toimintaa, kun prikaatin ei ole itse tarvinnut organisoida tapahtuman livestriimausta, Uudenmaan prikaatin tiedottaja Hanna Tallberg kehuu. 

Ylennettäville alokkaille oli suuri harmi ja pettymys kun läheiset, ystävät tai sukulaiset eivät päässeet paikalle ylennyspäivään. Tallbergin mukaan myös osa tunnelmasta häviää, kun paikalla ei ole kymmeniä parveilevia läheisiä ja ystäviä. 

Alokas Joonatan Pekkarisen mukaan valaan valmistauduttiin useammilla eri harjoituksilla ja sulkeisilla. Läheisten puuttuminen tuntui alokkaista hivenen ikävältä, mutta tämä ei vähentänyt päivän juhlallisuutta. 

– Hieman haikealtahan se tuntui, kun ei ollut perinteistä vala- tai vakuutuspäivää, jonka aikana olisin saanut tavata perhettä ja ystäviä. Perheeni harmitteli kovasti asiaa, sillä he olisivat mielellään tulleet katsomaan vakuutusta, vasta ylennetty jääkäri Pekkarinen pioneerikomppaniasta, Uudenmaan prikaatista kertoo. 

Vallitseva erityisaika on kuitenkin varsin poikkeuksellinen, sillä vastaavaa tilannetta ei ole kymmeniin vuosiin käynyt. 

– Kyseessä on historiallinen vala sillä omat kollegani, jotka ovat olleet töissä Puolustusvoimilla jo yli 30 vuotta eivät muista kohdanneensa vastaavaa tilannetta uransa aikana. Valaa ei ole myöskään koskaan aikaisemmin suoratoistettu Uudenmaan prikaatissa, Tallberg kuvaa.