Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskari Aumo

Kuvassa hiihtäjä lumipuvussa

Intensiivisiä hiihtokilpailuja on ollut pitkin kevättä. Kuva Oltermannin hiihtokilpailuista.

Hiihtolajien sotilas-MM-kilpailut alkavat!

Arni Pursiainen

Suomi saa jännittää jälleen! Tänään alkavat viikon pituiset hiihtolajien sotilas-MM-kilpailut Ruotsin Bodenissa. Pitkän tauon jälkeen järjestettäviltä kilpailuilta voidaan odottaa asentoa horjuttavaa jännitystä, sillä kilpailijoiden taso on todellakin maailmanluokkaa.

Viimeisimmät hiihtolajien sotilas-MM-kilpailut pidettiin vuonna 2018 Itävallassa. Koronan takia pitkällä tauolla olleet kisat hehkuvat innostusta ja jännitystä. 23 maan ja yli 400 osallistujan kisoissa on mukana kovan luokan ottelijoita.

– Esimerkiksi naisten puolella Italian edustajina ampumahiihdossa ovat tämän vuoden MM-voittajat melkein alkuperäisenä joukkueena, ja Ranskan puolella niin hiihtäjät kuin ampumahiihtäjät ovat mitalisteja tämän vuoden MM-kisoista, Suomen joukkueenjohtaja, eversti Eero Svanberg kertoo kilpailusta sisukkalla äänensävyllä.

Maailmanmestareita palveluspuvuissa

Haastavimmiksi vastustajiksi Svanberg listaa Ranskan ja Italian lisäksi Itävallan, Sveitsin ja muut pohjoismaat. Ymmärrettävästi maat suurilla lumisilla lasketteluvuorilla ja rankoilla pohjoisilla talvilla ovat vahvoilla kilpailussa. Yllättäen Norjasta ei ole tulossa yhtäkään osallistujaa kisoihin. Syy on epäselvä, mutta se saattaa liittyä kisojen vaatimukseen, jonka mukaan osallistujien on oltava sotilashenkilökuntaa tai varusmiehiä. Reserviläiset eivät pääse kisaamaan. Huomattavaa onkin, kuinka paljon kansainväliseen sotilashenkilöstöön kuuluu MM-tason urheilijoita.

–  Kisat tuovat sen esille, että moni lajinsa huippu työskentelee oman maansa puolustusvoimissa. Siellä on todella kovia nimiä, Svanberg toteaa ylpeänä.

Kovaa kilpailua vastassa on huipputason kotijoukkue. Suomesta kilpailuihin lähtevään joukkueeseen kuuluu useita maajoukkueurheilijoita, joiden joukossa on viimeisimpien kisojen mitalisteja kuten kersantti Ristomatti Hakola, joka voitti Planican MM-kisoissa viestihiihdosta hopeaa. Joukkueen kovan luokan ottelijoihin kuuluvat muun muassa kersantit Tuomas Harjula ja Remi Lindholm, sekä nuorempi rajavartija Markus Vuorela. Hakola, Vuorela ja Lindholm matkaavat Ruotsiin suoraan viikonloppuna järjestettyjen Salpausselän kisojen jälkeen. Naisten puolella nuorempi rajavartija Erika Jänkä ylläpitää suuria odotuksia. Tavoitteet joukkueella ovat suuret. Sotilaslajeissa tunnelmaan liittyy normaalia urheilua korkeampi halu edustaa isänmaataan.

– Jos työskentelet Puolustusvoimissa, ja jos tulet valituksi joukkueeseen, niin sinun velvollisuutesi on edustaa Suomea tämän tason kisoissa, Svanberg kertoo.

Kantahenkilökunnan edustajien lisäksi joukkueessa ovat mukana alikersantit Wille Laitamäki ja Ville-Valtteri Karvinen Kainuun prikaatista. Nuorten maajoukkueeseen kuuluva Laitamäki kilpailee hiihtosuunnistuksessa ja Karvinen ampumahiihdossa.

Laaja edustus

Suomen joukkueen jäsenten jakautuminen hiihtolajeihin päätetään vasta tänään paikan päällä. Kuitenkin tiedetään, että kokonaisuudessaan 18 hengen joukkueesta saadaan tiistain parisprinttiin kaksi miesten joukkuetta, ja myös viikon kruunaavaan perjantain sotilaspartiohiihtoon saadaan kaksi joukkuetta. Sotilaspartiohiihto on kisojen "kuningaslaji".

– Sotilaspartiohiihto on perinteinen sotilaslaji. Siinä neljän miehen partio hiihtää kahdenkymmenen kilometrin lenkin, jonka aikana käydään kolme kertaa ampumassa makuulla, pystyssä ja makuulla. Joukkueen ensimmäisen ja viimeisen hiihtäjän välillä saa olla enintään 15 sekunnin välimatka, Svanberg selittää. 

Perjantain kilpailuun osallistuu Suomen joukkueesta sekä hiihtäjiä että ampumahiihtäjiä. 

– Partiohiihtoa varten useampi on treenannut näihin kisoihin ampumahiihdon ammuntaa, koska Suomen partiojoukkueiden osallistujista kaikki eivät ole ampumahiihtäjiä, Svanberg lisää.

Urheilua sodan varjossa

Sotilasurheilutapahtumiin on ollut tapana kutsua kaikki, mutta kisojen järjestäjävaltio päättää viime kädessä siitä ketkä saavat osallistua. Ruotsi on evännyt näihin kisoihin osallistumisen Venäjältä ja Valko-Venäjältä Ukrainan sodan takia. Ukrainalta taas on tulossa joukkue. Päätös maiden osallistumisen estämisestä ei ole yllättävä. 

–  Linjaus on tehty, että Suomi ei osallistu kilpailuun, jossa on näiden maiden edustajia. Ei olisi voinut uskoakaan että Ruotsi päästäisi maita mukaan, Svanberg toteaa.