Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Aura Hämäläinen, Jääkäriprikaati

Kuvassa hiihtäjiä startin yhteydessä

Viikonloppu oli menestyksekäs luutnantti Niko Husulle

Hiihdon sotilas-SM-kilpailut järjestettiin Jääkäriprikaatissa

Valtteri Vesarinne

Puolustusvoimien etevimmät hiihtäjät niin henkilökunnasta kuin varusmiehistä ottivat mittaa toisistaan Rovaniemen hiihtoladuilla. Katseet kiinnittyvät myös ensi viikolla järjestettäviin MM-kisoihin.

Vuotuiset hiihdon sotilas-SM-kilpailut käynnistyivät maanantaina Jääkäriprikaatissa Rovaniemellä. Maanantain ohjelmaan ei kuulunut vielä kisoja, vaan tapahtuma avattiin Jääkäriprikaatin esikuntapäällikön everstiluutnantti Jussi Annalan puheella. Yhteensä neljä päivää kestävien kilpailujen aikana selvitettiin niin Puolustusvoimien henkilökunnan kuin myös varusmiesten  parhaat hiihtäjät.

Tiistaipäivä käynnistyi Rovaniemellä Toramon ampumahiihtostadionilla henkilökunnan ja varusmiesten perinteisen hiihtotavan maastohiihtokilpailuilla. Yleinen taso oli erittäin kova, sillä mukana oli mm. Suomen hiihtomaajoukkueesta edustusta. Henkilökunnan maastohiihdon yhteislähdön kymmenen kilometrin kilpailun voitti Kainuun prikaatin kersantti Remi Lindholm, joka kilpailee jo tulevana viikonloppuna Lahdessa maastohiihdon maailmancupin osakilpailussa.

Keskiviikkona Rovaniemen kisoissa olivat lajeina vuorossa varusmiesten sekä henkilökunnan rynnäkkökivääriampumahiihto, sekä torstaina SM-kilpailut päättävä partiokilpailu. Rynnäkkökivääriampumahiihto on lajina hyvin mielenkiintoinen aseena käytettävän rynnäkkökiväärin vuoksi. Kisan voittaneen Kaartin jääkärirykmentin luutnantti Niko Husun mukaan laji kuitenkin muistuttaa laajalti perinteistä ampumahiihtoa.

– Suurin ero on juurikin tuo ase. Ammuksia on neljä, kun normaalissa ampumahiihdossa niitä on viisi. Ammunta suoritetaan makuupaikalta 120 metrin päästä. Normaalissa ampumahiihdossa etäisyys on 50 metriä, ja se ammutaan myös seisaaltaan pystyammuntana.

Katseet kohti Sotilaiden MM-kisoja

SM-kisojen kärkikastiin kuuluvilla Lindholmilla ja Husulla on molemmilla edessä ensi viikolla järjestettävät Sotilaiden MM-kisat Ruotsin Bodenissa. Husun mukaan katseet ovat jo nyt vahvasti ensi viikossa.

– Nämä SM-kisat toimivat ehkä vähän enemmänkin valmistavana tekijänä ensi viikon MM-kisoille, vaikka totta kai näissäkin vedettiin täysiä. MM-kisoissa taso tulee olemaan tietysti paljon kovempi, mutta uskon kuitenkin meidän mahdollisuuksiimme. Mitaleja sieltä lähdetään metsästämään, toteaa Husu.

Vaikka SM -ja MM-kilpailujen aikaväli on hyvin lyhyt, uskoo Husu joukkueen suorituskyvyn olevan silti tarpeeksi hyvä myös ensi viikolla. Joukkueen kaikki hiihtäjät ovat tottuneet urallaan tiheään tahtiin kilpailujen suhteen, joten tämä ei tule kenellekään uutena asiana, vaikka molemmat kisat ovatkin yhä vuoden tärkeimpiä.

Suomi lähtee Bodenin kisoihin kymmenen hengen joukkueella, joka koostuu kahdeksasta Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilökunnan jäsenestä sekä kahdesta varusmiehestä.