Hengästyttävä taival laskuvarjojääkäriksi

Laskuvarjojääkärin tehtävä on ainutlaatuinen, mutta haastava tapa suorittaa varusmiespalvelus. Vuosi toisensa jälkeen tämä erikoisjoukko on nuorten aikuisten keskuudessa suosiossa.

Utin jääkärirykmentti Kouvolassa kouluttaa vuosittain noin 60 laskuvarjojääkäriä, mutta taival koulutukseen ei ole mutkaton.

Laskuvarjojääkärien valintakokeen johtaja, yliluutnantti Anssi Riittinen kertoo alkukarsinnan tapahtuvan hakupapereiden perusteella. Tämän jälkeen ennaltailmoitettujen Cooperin juoksutestitulosten perusteella valitaan hakijoista parhaat varsinaisiin pääsykokeisiin. Tänä vuonna karsintaraja oli 2800 metriä, ja valintakokeisiin kutsuttiin 305 hakijaa.

Kokeet ovat fyysisesti ja henkisesti erittäin haastavat. Fyysisten suoritusten ajaksi liikuntasaliin on jaettu muovipusseja, joihin hakijat voivat tarvittaessa oksentaa. Melko pian pussit osoittautuvatkin tarpeellisiksi. Riittinen painottaa, ettei tehtävään kuitenkaan haeta yli-ihmisiä.

– Hyvällä peruskunnolla ja terveellä järjellä pärjää pitkälle, Riittinen painottaa.

Fyysiset testit ovat lopulta vain pieni osa siitä, mitä tehtävään valittavalta vaaditaan.

– Kun riittävä fyysisen kunnon raja ylittyy, haluamme testata, että hakija on myös muilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva. Tämän vuoksi järjestetään psykologiset soveltuvuustestit, haastattelut ja lääkärintarkastukset, Riittinen selventää.

Fyysisissä testeissä hakijat osallistuvat saman päivän aikana lihaskuntotestiin, reppujuoksuun, uinti- ja sukelluskokeeseen sekä hiihtotestiin. Kokonaisrasituksen lisääntyessä päivän mittaan merkittävä osa keskeyttää suorituksen.

Erilainen johtajakoulutus

Kaikki laskuvarjojääkärit saavat vuoden mittaisella kurssilla johtajakoulutuksen, mutta se toteutetaan hieman eri tavalla kuin muilla varusmiehillä. Rykmentin komentaja, eversti Ali Mättölä kertoo, että alokkaat johtavat toisiaan jo peruskoulutuskaudella. Syy tähän on se, että kurssi järjestetään vain kerran vuodessa. Entisen kurssin varusmiesjohtajat ovat jo ehtineet kotiutua uusien alokkaiden astuessa palvelukseen. Koulutuksen rakenne on muutenkin poikkeuksellinen.

– Johtajakoulutus alkaa jo palveluksen ensimmäisestä päivästä kun alokkaat johtavat vertaisiaan. Taistelijan perustaidot koulutetaan peruskoulutuskaudella kuten muillekin varusmiehille, mutta myöhemmin sotilaita koulutetaan toimimaan esimerkiksi laskuvarjojen ja ilma-alusten kanssa, Mättölä selventää.

Puolustusvoimien varusmieskoulutus takaa hyvän rekrytointipohjan sotilasammatteihin ja on siten tärkeässä asemassa erikoisjoukkojen toiminnan kannalta. Joukkojen rakenne perustuu palkattuun henkilökuntaan sekä hyvin koulutettuun reserviin. Puolustusvoimien lisäksi varusmies voi itsekin hyötyä koulutuksesta.

– Koulutus antaa mahdollisuuden päästä pois omalta mukavuusalueeltaan ja siten kasvaa sekä fyysisesti että henkisesti, Mättölä kertoo.

Suuria tunteita pelissä

Jos hakijan kunto ei valintakokeissa yksinkertaisesti riitä, kouluttajat keskeyttävät suorituksen. Tämä voi olla motivoituneelle hakijalle kova paikka, eikä keskeyttäminen tunnu oikealta vaihtoehdolta. Monen motivoituneen hakijan taival päättyy reppujuoksussa edessä seisovaan kouluttajaan. Fyysisen ja sanallisen rimpuilun jälkeen nuoret miehet alistuvat kohtaloonsa ja hyväksyvät tosiasian; tänä vuonna paukut eivät riittäneet.

– Suoritus meni penkin alle. Laskuvarjojääkäriksi pääseminen on ollut minulle tärkeä asia, eräs musertunut hakija kertoo.

– Nyt lopetatte sen itsenne säälimisen ja siirrytte pois radalta, valintakokeita valvonut sairaanhoitaja huutaa hakijoille.

Päivän mittaan koetaan myös onnistumisen hetkiä. Kurssille pyrkivä Veerti Pykäläinen menestyi omasta joukostaan parhaiten uinti- ja sukelluskokeessa.

– Olen pitkään halunnut tälle kurssille. Tähän mennessä kokeet ovat menneet hyvin ja täällä on muitakin hyviä jätkiä hakemassa. Toivotaan että pääsen tehtävään, Pykäläinen kertoo hengästyneenä ja siirtyy valmistautumaan päivän viimeiseen koitokseen, hiihtoon.

Väsyneet hakijat kaatuvat suojakelillä loskaiseen rinteeseen ja sukset irtoilevat. Miesten väsymys ja uupumus kasvavat hetki hetkeltä, mutta tahto suoriutua kokeista on kova. Lopulta noin puolet pääsykokeet aloittaneista selviää maaliin asti.

Taival on ollut uuvuttava, mutta edessä olevat psykologiset testit ja lääkärintarkastus karsivat vielä noin puolet joukosta pois. Lopulta jäljellä on joukko kovakuntoisia ja tasapainoisia nuoria aikuisia, jotka muodostavat tuoreimmat sotilaat laskuvarjojääkärien erikoisjoukkoon. Sen merkkinä on ensimmäisen laskuvarjohypyn jälkeen saatava punainen baretti, joka yhdistää taistelijoita vielä reservissäkin.

 

Näköislehdet