Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jami Passi

Kuvassa nimitetään oppilaskorpraalit upseerioppilaiksi.

Sumu laskeutui Haminaan juuri ennen nimittämistilaisuutta.

"Helpolla ette tästä kurssista pääse läpi"

Eemeli Ervasti

Reserviupseerikoulun johtaja, eversti Mikael Salo muistutti uusille upseerioppilaille, että rehellisyys ja toveruus ovat arvosanoja tärkeämpiä.

Talvesta tietämättömiä korvapareja seisoi kasirivissä noin 600, kun Maavoimain RUK:n kurssi 263:n johtaja, everstiluutnantti Teemu Hassi otti oppilaat vastaan Haminassa lauantaina 4. marraskuuta. Lyhyen puhuttelun jälkeen komppanioiden päälliköt pääsivät toivottamaan yksikkönsä tervetulleiksi kukin omalla tyylillään.

Tykkikasarmin kentältä oppilaskorpraalit siirtyivät omiin yksiköihinsä, mutta jo muutaman tunnin kuluttua kurssi järjestyi Maneesiin tulotilaisuuteen, jonne oli kokoontunut myös RUK:n henkilökuntaa sekä yhteistyökumppaneita.

Tuleva talvi puhuttaa

Tulotilaisuudessa Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä kuvasi ilkikurisesti, miten mukava kesäkaupunki Hamina on. Erkkilän puhe huvitti monia, mutta ei niinkään tulevia upseerioppilaita. 

Parittomat kurssit  järjestetään talvella. Kesän saapumiserä aloitti varusmiespalveluksen 18 viikkoa sitten. Nyt saapumiserän parhaimmisto kerääntyi ympäri Suomea Haminaan.

– Edessä on 14 viikon mittainen tiukka rutistus ja ensimmäinen askel kohti reserviupseerin vaativaa ja vastuullista tehtävää, kurssin johtaja Hassi kiteytti.

– Tehtävää, jonka merkitys tässä ajan hetkessä on uutisten kautta päivittäin todennettavissa, hän lisäsi.

Käskettyyn komennusvarustukseen kuuluu lomapuvun ja tyyny lisäksi kaasunaamari, kiristysside, ensiside sekä sisäjalkineet. Kuva: Eemeli Ervasti

Upseerioppilaat – Asento – Kiinnittäkää arvomerkit – Lepo

Sunnuntai-iltana 5. marraskuuta oppilaskorpraalit nimitettiin upseerioppilaiksi kaatuneiden upseerien muistomerkin edessä Haminassa.

Reserviupseerikoulun johtaja, eversti Mikael Salo totesi puheessaan, että helpolla reserviupseerikurssista ei pääse läpi. Hän kehotti oppilaita tekemään parhaansa sekä ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan.

Eversti Salo kuitenkin korosti puheessaan, miten rehellisyys ja reilu toveruus ovat tärkeämpiä kuin kurssin arvosanojen saavuttaminen.

Päivät talvisessa Haminassa

Vuoden 2022 ensilumi laskeutui Haminaan jo marraskuun lopulla. Jos sää seuraa samaa kaavaa, viettävät upseerioppilaat lumisessa Haminassa noin 10 viikkoa. Yli neljäsosa 14 viikon mittaisesta kurssista vietetään maastoharjoituksissa.

– Vaikeina hetkinä muistakaa, että te ette ole yksin. Tukenanne ovat kaikki kurssitoverit, osaavat ja ammattitaitoiset kouluttajat sekä kouluttajakokelaat, koko RUK:n henkilökunta sekä varuskunnan tukiorganisaatio, kurssin johtaja Hassi muistutti.

Kurssin läpiviennin mukaan upseerioppilaille on määrätty kymmenen päivän joululoma. Kurssi päättyy perjantaina 9. helmikuuta 2024, jolloin upseerioppilaat nimitetään upseerikokelaiksi.