Joonatan Huhdanpää

Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko (vas.), Kaartin jääkärirykmentin väistyvä komentaja, eversti Ahti Kurvinen sekä uusi komentaja, eversti Petteri Tervonen komentajanvaihtotilaisuudessa.

Heinäkuun alku toi joukko-osastoihin uusia komentajia

Niki Räsänen

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg on määrännyt heinäkuun alusta alkaen muun muassa Porin prikaatiin ja Kaartin jääkärirykmenttiin uudet komentajat.

Porin prikaatin komentajaksi on 1.7.2018 lukien määrätty eversti, sotatieteiden tohtori Mika Kalliomaa. Kalliomaa ottaa tehtävän mielellään vastaan, sillä tilaisuus päästä joukko-osaston komentajaksi on hänen mukaansa harvinaista herkkua.

– Onhan tämä hieno tilaisuus päästä tällaisen ison joukon komentajaksi. Tietysti muutenkin nämä komentajan tehtävät, kun kyse ihmisten johtamisesta on, ovat mukaansatempaavia ja kiinnostavia, kiireistä toista päiväänsä Porin prikaatin komentajana toimiva Kalliomaa kommentoi puhelimitse.

Yleisesikuntaupseerin tutkinnon vuonna 1999 suorittanut ja sotatieteiden tohtoriksi vuonna 2003 väitellyt Kalliomaa on aiemmin palvellut muun muassa Puolustusvoimien viestintäjohtajana, Maanpuolustuskorkeakoulun opettajana sekä apulaisjohtajana ja viimeisimpänä ennen uutta palvelustehtävää Maanpuolustuskurssien johtajana.

Kalliomaan ajatus on, että oma palvelushistoria ja työura laajemminkin luo pohjaa ajatuksille uudessa tehtävässä.

– Pääosan koko työurastani olen ollut kouluttajana tai opettajana, joten sinänsä opetuksen ja koulutuksen näkökulma on tuttua ja se, mikä kiinnostaa. Täällä tehdään paljon myös koulutukseen liittyvää kehitystoimintaa. On hienoa olla mukana siinä, Kalliomaa perustelee.

Ensi maanantaina Porin prikaatissa palveluksensa aloittavan saapumiserän koulutus tulee kokeilemaan ensimmäisenä joukko-osastona Koulutus 2020 -ohjelmaa, mikä tietää useita muutoksia peruskoulutuskaudelle. Kalliomaa ei kuitenkaan pelkää uutta, vaan toteaa, että siinä, missä uudet toimintamallit ovat aina haaste, on asioiden katsominen uudesta näkökulmasta suuri mahdollisuus.

– Olennaisinta tässä kokeilun mahdollistamisessa onkin johtajilla komentajasta lähtien, että annetaan tilaa kehittää uutta ja kokeilla uudella tavalla. Sitä kautta uskon, että minulla myöskin on rooli nyt alkavien kokeilujen kanssa, Kalliomaa pohtii.

Myös Kaartin jääkärirykmentti sai uuden komentajan heinäkuun alusta alkaen, kun eversti Petteri Tervonen määrättiin joukko-osaston komentajaksi. Vaikka vuonna 2000 yleisesikuntaupseerin tutkinnon suorittaneella Tervosella on taustallaan vakuuttava ja monipuolinen palvelushistoria, hän ottaa komentajan tehtävät vastaan nöyränä.

– Vaikka en ole palvellut Kaartin jääkärirykmentissä aiemmin, joukon maine on tuttu ja velvoittava, Tervonen lausui virkaanastujaispuheessaan.

Tervosen työuraan kuuluu palvelustehtävät muun muassa osastoesiupseerina sekä Pääesikunnassa että Puolustusvoimien tiedustelulaitoksella, kansallisena edustajana NATO-esikunnassa, sektorijohtajana ja pataljoonan komentajana. Viimeisimpänä ennen Kaartin jääkärirykmentin komentajan tehtävää hän palveli Pääesikunnan koulutusosaston apulaisosastopäällikkönä.

Puolustusvoimain komentajan 1. heinäkuuta ja 1. elokuuta 2018 alkaen uusiin tehtäviin määräämistä upseereista voit lukea lisää täällä.

3.7.2018 klo 8:21 Uutista muokattu: Mika Kalliomaan sitaatteja hänen urastaan ja Koulutus 2020 -ohjelmasta tarkennettu.