Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskari Nikkinen

Alokkaita ja kantahenkilökuntaa maskit päällä vala- ja vakuutustilaisuudessa.

Koulutusta pyritään jatkamaan kaikissa tilanteissa.

Heikentynyt koronatilanne vaikuttaa varusmiesten arkeen

Jenny Myllynen

Paheneva koronatilanne on asettanut varuskuntiin haasteita. Heinäkuussa palveluksensa aloittaneiden alokkaiden koulutus on poikkeusoloista huolimatta pystytty viemään läpi kohtalaisen hyvin erilaisten sopeuttamistoimien avulla. Varusmiesten koronarokotukset etenevät myös hyvin.

Koronan vaikutukset asevelvollisten koulutukseen ovat olleet riippuvaisia paikallisista koronatilanteista. Puolustusvoimien koulutusjärjestelyitä sopeutetaan jatkuvasti, sillä henkilöstön ja varusmiesten terveyden turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Puolustusvoimissa on raportoitu elokuun aikana 118 varmistettua koronavirustartuntaa (tilanne 15. elokuuta klo 24:00). Vahvistetut koronatapaukset ja niistä aiheutuneet karanteenit vaikuttavat varuskunnissa esimerkiksi koulutuksen ryhmäkokoihin. Tartuntaketjut varuskunnissa on saatu rajattua hyvin haastavasta tilanteesta huolimatta. 

– Joillakin paikkakunnilla varusmieskoulutus on pystytty viemään läpi suunnitellusti, mutta toisissa varuskunnissa koronatilanne on vaikuttanut koulutuksen järjestelyihin ajoittain merkittävästi, majuri Janne Kananen Pääesikunnan koulutusosastolta kuvaa. 

Toinen koronarokotekierros alkaa arviolta lokakuussa 

Varuskunnat seuraavat koronatilannetta aktiivisesti ja reagoivat tilanteen muuttumiseen. Tilanteen kiristyessä voidaan tarkastella muun muassa henkilöstön liikkumiseen liittyviä toimenpiteitä. Tällä hetkellä varusmiesten rokotukset etenevät hyvin, koulutusta järjestetään toisistaan erillään olevissa osastoissa ja lääkinnälliset toimintaohjeet kulkevat arjessa mukana.

– Palveluksessa olevista varusmiehistä noin 11 550 on saanut vähintään ensimmäisen vapaaehtoisen koronarokotuksen, lääkintäeverstiluutnantti Jari Autti Sotilaslääketieteen keskuksesta kertoo. 

Koulutusta pyritään jatkamaan kaikissa tilanteissa ja oppimistavoitteita sopeutetaan vallitsevaan arkeen. Koulutusta voidaan järjestää Puolustusvoimien verkkoympäristön tarjoaman mahdollisuuden myötä myös karanteenissa oleville, mikäli heidän vointinsa ja jaksamisensa sen sallii.

Autin mukaan ennen toisen koronarokotteen antamista, ei varotoimia ja rajoituksia lähdetä purkamaan, sillä rokotuksen antama suoja ei ole vielä tarpeeksi laaja. Rokotekattavuutta pyritään tehostamaan erityisesti uuden deltavariantin vuoksi. 

– Rokotukset pyritään toteuttamaan niin, että toinen rokotekierros käynnistetään niin pian kuin mahdollista. Kun kahdeksan viikon aikaväli ensimmäisestä rokoteannoksesta täyttyy, voidaan toinen kierros aloittaa, Autti täydentää. 

Tärkeintä on kuitenkin jokaisen henkilökohtainen panos. Henkilökohtaisia suojautumistoimenpiteitä on tärkeää noudattaa kaikissa tilanteissa, ja sairastuneena tulee hakeutua hoitoon mahdollisten jatkotartuntojen ehkäisemiseksi. Varusmiehiltä toivotaan vastuullista käyttäytymistä lomajaksoilla, jolloin on myös tärkeää hakeutua tarvittaessa koronatestiin. 

– Vallitsevassa tilanteessa toisten terveys on jokaisen vastuulla, Kananen painottaa.