Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Unto Pisilä

Maantiellä hävittäjä, jota huolletaan.

Varusmiehet ja kertausharjoituksiin kutsutut reserviläiset tankkasivat ja huolsivat lentokoneet maantietukikohdassa.

Hävittäjät laskeutuivat maantielle Loimaalla

Konsta Tourunen

Ilmavoimien taistelutavassa hävittäjien on pystyttävä laskeutumaan vaativiinkin paikkoihin, kuten maantielle. Tätä lentäjät ja Satakunnan lennoston siirtyvän taistelutukikohdan joukot harjoittelivat Baana 21 -harjoituksessa Loimaan Virttaalla 11.–16. syyskuuta.

– Siellä on hirvittävä meteli etenkin hävittäjäkaluston lentoonlähtöjen yhteydessä. Kun lentäjä alkaa laskeutua, hän näkee kapean baanan. Koulutusohjelma on tuottanut osaamisen, jolla he pystyvät tähän tehtävään, Satakunnan lennoston esikuntapäällikkö insinöörieverstiluutnantti Harri Saarinen kuvailee.

– Maantietukikohdassa kiitotie on huomattavasti kapeampi kuin normaaliolojen tukikohdissa, noin 20 metriä leveä. Myös näkyvyys on heikompi ja lentokoneet käyttävät suppeampia laskeutumisjärjestelmiä normaaliin verrattuna, Saarinen taustoittaa.

Lisäksi lentokoneet joutuvat laskeutumaan erilaisissa sää- ja valaistusolosuhteissa. Kun harjoitteleva lentokone on saatu turvallisesti alas ja ohjattua tukeutumispaikalle, varusmiehet ja kertausharjoituksiin kutsutut reserviläiset tankkaavat ja huoltavat ne lentoteknisen kantahenkilökunnan ohjauksessa. 

Lentotukikohta perustettiin Kantatie 41:lle, joten ajorata suljettiin liikenteeltä jo viime lauantaista alkaen ja sulku kestää tänään kello 21 asti. Muu liikenne ohjataan kiertotietä.

Lisäksi alueella oli suojausjoukkoja harjoittelemassa tukikohdan suojaamista sekä muun muassa viestijoukkoja tehtäviensä parissa. Yhteensä harjoitukseen osallistui Virttaalla noin 300 ja Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohdassa vajaa 200 henkilöä. 

Lentotoimintaan osallistui F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä, Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneita. Maantietukikohtaan tukeutuminen kuuluu hävittäjälentäjien koulutusohjelmaan ja sitä harjoitellaan vuosittain.