Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Ilmavoimat

Kuvassa Liettuan ilmavoimien lentoalus sekä Italian ilmavoimien hävittäjä.

Liettuan ilmavoimien C-27J Spartan (vasemmalla) ja Italian ilmavoimien Eurofighter yhdistivät muiden muassa voimansa harjoituksessa.

Hävittäjät halkoivat taivasta Ramstein 21-3 -harjoituksessa

Oskari Eronen

Naton jäsen- ja kumppanimaiden harjoitus keräsi koneita eri puolilta Eurooppaa harjoittelemaan Itämeren ilmatilan puolustamista. Suomi osallistui kahdella Hornetilla.

Ramstein Alloy 21-3 -harjoitus järjestettiin 21.–23. syyskuuta kansainvälisessä ilmatilassa Itämeren yllä. Suomen ilmavoimista harjoituksiin osallistui kaksi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää Karjalan lennostosta Rissalasta.

– Harjoituksen avulla vahvistetaan ja ylläpidetään yhteyksiä Itämeren alueen päivystystoimintaan osallistuvien lento-osastojen kanssa, kertoo Karjalan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Tomi Böhm.

Böhmin mukaan monen valtion intressit ovat kasvaneet Itämerellä viime vuosien aikana, joten alueen turvallisuuden parantaminen ja ylläpito on järkevää.

Kolme kertaa vuodessa järjestettävillä Naton jäsen- ja kumppanimaiden Ramstein Alloy -harjoituksilla vahvistetaan Itämeren alueella toimivien lento-osastojen välistä yhteistyötä ja yhteydenpitoa. 

Suomi osallistui myös edelliseen Ramstein Alloy -harjoitukseen (Ramstein Alloy 21-2), joka järjestettiin kesäkuussa 2021. Harjoitusaikataulu on tiivis ja -kehys suhteellisen vakiintunut miehistön vaihtuvuuden vuoksi.

Itämeren yllä kerrattiin esimerkiksi radiohäiriöstä kärsivän koneen tunnistamista ja saattamista. Merkittävää harjoituksessa oli myös ilmataisteluharjoittelu erilaisten hävittäjätyyppien kesken.

Böhmin mukaan Ilmavoimat lähettää harjoituksiin koulutuksessa olevia uusia ohjaajia. 

– (Harjoitus on) monelle ohjaajalle hyvä tapa saada ensimmäinen oma kosketus kansainväliseen lentotoimintaan. Kokonaisuus on osoittautunut toimivaksi ja samalla tavalla on hyvä jatkaa, Böhm toteaa.

Harjoitukseen liittyvä lentotoiminta tapahtui Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan ilmatilassa sekä kansainvälisessä ilmatilassa Itämeren yläpuolella. Lennot eivät aiheuttaneet meluhaittoja Suomen ilmatilassa.

Suomalaiset hävittäjät tukeutuivat harjoituksen aikana kotitukikohtaansa Rissalaan.