Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Juho Lehtonen

Kuvassa tupaan piiloutuneet varusmiehet.

"Sissisipa" ei mene läpi, jos yksikin varusmies näkyy ovelle.

Sissisipaa, tupakranaattia ja laulusipaa – tunnetko jo seuraavat sipat?

Alexander Roininen

"No niin, pidetäänpäs tänään vähän erilainen sipa." Ruotuväki selvitti kuusi erilaista tavallisesta siivouksesta poikkeavaa hauskaa sipaa eli siivouspalvelusta.

Siivouspalveluksen eli tuttavallisemmin sipan tarkoituksena on pitää tuvat ja muut kasarmitilat puhtaina ja hygieenisinä, jotta niissä asustaminen olisi miellyttävää kaikille. 

Varusmiesjohtajien valvonnan alla tapahtuva siivoaminen on tärkeä ja tinkimätön osa inttiä. Aktiivisen siivoamisen avulla pidetään kasarmit hyvässä kunnossa ja opitaan tärkeitä tiimityöskentelytaitoja.

Silloin tällöin kun kasarmi on hyvin siivottu, saattaa pieni yhteinen lystinpito olla paikallaan. Tällöin hauskat sipa-tavat tulevat avuksi! Tunnetko jo seuraavat sipat?

1. Sissisipa

Ehkä kuuluisin normaalista poikkeava sipa on sissisipa. Siinä varusmiehillä on tietty aika piiloutua siten, että aikamääreen loputtua oven avaava esimies ei näe heitä. Perinteisesti toimivat piilopaikat ovat olleet muun muassa kaappien takana ja punkkien alla. Tupa ei kuitenkaan tarjoa samalla tavalla piilopaikkoja kuin metsä, mikä tekee piiloleikistä hivenen haastavamman. 

2. Tupakranaatti

Puolustusvoimien käsikranaatti räjähtää noin kolmen sekunnin päästä sen irrottua kädestä. Mikäli sellainen lentää omaan poteroon, on vain kolme lyhyttä sekuntia aikaa päästä eroon siitä. Tässä aikapaineessa toimimista testataan tupakranaattisipassa.

Tupakranaatissa varusmiesjohtaja heittää jonkin esineen, "kranaatin", tuvan sisälle. Esine voi olla esimerkiksi juomapullo, tölkki tai jalkapallo. Tällöin tupalaisilla on kolme sekuntia aikaa heivata kranaatti ulos tuvasta ja sulkea ovi, jotta eivät itse "kärähtäisi" räjähdyksessä. Toisessa versiossa samasta sipasta riittää, että yksi henkilö heittäytyy kranaatin päälle estäen sen "räjähtämisen". 

Leikkimielisessä tupakranaatissa ajan hallinnan lisäksi yhteistyötaidot nousevat tärkeään roolin kasvattaen tuvan yhteishenkeä.

3. Toukkasipa

Intissä käytettäviin makuupusseihin voi Puolustusvoimien mukaan kertyä kosteutta jopa yksi kilogramma viikossa, ja niiden jalkopää on suojattu erikoiskankaalla. Näiden lisäksi makuupussit soveltuvat loistavasti toukkasipaan.

Toukkasipa alkaa, kun varusmiesjohtaja sulkee oven ja tupalaisilla on tietty aika änkeytyä omiin makuupusseihinsa. Varusmiehien tulee sulkeutua pussiin niin, että heitä ei näy yhtään, mistä sipan nimi tuleekin. Aikaa ei ole tuhlattavaksi, kun tupalaisten tulee ensin kaivaa makuupussi kaapista esiin ja sulloa itsensä sen sisään. Lopulta, kun aikamääre tulee vastaan, tuvan lattia on täynnä harmaanvärisiä, 180-senttisiä, pitkulaisia, epämääräisiä möykkyjä. 

4. Laulusipa

Suomalainen sotilas ei laula – vai laulaako? No laulusipassa ainakin! Laulusipassa lauletaan sipan nimen mukaisesti jokin laulu. Kestosuosikkibiisejä ovat muun muassa Sillanpään marssilaulu ja Maamme-laulu. Kyseinen sipa on muun muassa kiva tapa fiilistellä pian alkavia lomia tai juhlistaa jotain erityistä päivää. Katso Ruotuväen Instagramista, kuinka Ruotuväen toimitus laulaa Arttu Wiskarin Mökkitien.

5. Karvalakki-sipa

Tämä sipa on yksinkertainen: varusmiesjohtaja liu'uttaa karvalakin tuvan lattian poikki. Jos lakkiin jää pölyä, tupa siivotaan uudelleen. Mikäli se jää puhtaaksi, ollaan valmiita iltavapaille. Karvalakkisipasssa konkretisoituu havainnollistavalla tavalla, onko lattia puhdas vai ei. Jotkut varusmiesjohtajat tykkäävät myös käyttää taskulamppua ja selvittää sen avulla, onko lattialla pölypalloja.

6. Cheek-sipa


Kuka muu muka? Rap-artisti Cheek on onnistunut hivuttautumaan jopa inttikulttuuriin. Kyseisessä hassunhauskassa sipassa varusmiehet pääsevät käyttämään näyttelijäntaitojaan. Sipa alkaa, kun varusmies tuvan ikkunan luona päästää Cheekille ominaisen ärähdyksen. Ärähdyksen tulee olla mahdollisimman uskottava ja vakuuttava. Ensimmäisen varusmiehen ärähdys synnyttää ärähdysketjun siten, että viimeisin ärähtäjä sijaitsee lähimpänä ovea ja samalla varusmiesjohtajaa. Tupa menee läpi, kun varusmiesjohtaja on tyytyväinen ärähdysten uskottavuuteen.

Katso Ruotuväen Instagramista, miten Cheek-sipa sekä muut artikkelin sipat toteutuvat.

Täydennys Ruotuväen verkkouutiseen 13.10.2021: Yleisessä palvelusohjesäännössä määritellyn kasarmiolosuhteissa iltatoimiin kuuluvan siivouspalvelun suorittaminen jutussa mainituin tavoin ei ole sallittua, vaan saattaa johtaa esitutkintaan (voi täyttää esimiesaseman väärinkäyttämisen tai palvelusrikoksen tunnusmerkistön). Omat muunnelmat tulee suorittaa vapaa-ajalla ja kaikkien osallistuvien varusmiesten suostumuksella.