Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuvassa korpraali Johannes Koivisto.

Hampaat kuntoon, silmälasit uusiksi

Perusterveydenhuolto pelaa palveluksen aikana. Silmälasit ja lääkkeetkin saa ilmaiseksi.

Onko hampaissasi reikiä tai ärtyykö käden luomi? Tuntuuko, että näkösi on heikentynyt palveluksen aikana? Ei hätää, sillä varuskuntien terveysasemilta saa apua monenlaisiin vaivoihin – täysin ilmaiseksi.

Santahaminan varuskunnan terveysaseman päällikkölääkärin sijaisen Samppa Laakson mukaan varusmiehiltä toisinaan unohtuu, että palveluksen aikana on saatavilla hyvinkin monipuolisia terveyspalveluita.

– Monesti yllätytään, että meidän kautta on mahdollista päästä esimerkiksi hammaslääkäriin. Sitä ei hyödynnetä niin paljoa kuin voitaisiin, Laakso sanoo.

Hänen mukaansa varuskuntien terveysasemilla voidaan tehdä myös esimerkiksi tarpeellisia luomenpoistoja.

– Annamme täällä samanlaisia palveluita, mitä on tarjolla siviilipuolella. On kaikkien kannalta positiivista, että erilaisiin vammoihin puututaan ajoissa, eivätkä ne ainakaan pahene. Siten saadaan palvelus luistamaan mahdollisimman hyvin.

Laakson mukaan varusmiehet ovat jopa etulyöntiasemassa suhteessa siviilipuolen terveydenhuoltoon, sillä pitkistä jonoista ei tarvitse murehtia.

– Lääkärin vastaanotolle pääsee usein jo saman päivän aikana, hän sanoo.
Kaikkia terveyspalveluita varuskunnilla ei kuitenkaan ole tarjota ja erityisesti terapiapalveluissa on Laakson mukaan kehittämistarve.

– Jos on erilaisia huolia tai murheita erityisesti siviilielämän puolelta, niin kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä sosiaalikuraattoriin tai sotilaspastoriin. He ovat täällä varusmiehiä varten. Sieltä saa monesti apua ja voidaan ohjata terveysaseman palveluiden piiriin, Laakso muistuttaa.

Myös erikoissairaanhoito mahdollista

Kenttälääkinnän palveluyksikön apulaisjohtajan, lääkintäkapteeniluutnantti Richard Lundellin mukaan varusmiehille korvataan palveluksen aikana myös erikoissairaanhoidon palveluita. 

Pitkäaikaiset sairaudet ja vammat tulee olla kuitenkin hoidettuina ja tutkittuina jo ennen palvelukseen saapumista.

– Meillä on erikoissairaanhoidon osalta sopimukset hyvinvointialueiden ja HUS:in kanssa. Jos esimerkiksi vanha polvivamma alkaa palveluksen aikana vaivata, niin kyllä me sen tutkimme ja hoidamme, Lundell sanoo.

Puolustusvoimat kustantaa palveluksen aikana myös kaikki varusmiehille määrätyt lääkkeet. Apteekissa voi käydä myös omatoimisesti, jolloin kuitti pitää säilyttää.

Lundell muistuttaa varusmiehiä optikkopalveluista. Puolustusvoimat tarjoaa varusmiehille palveluksen alussa ilmaiset palveluslasit, kun niiden tarvetta on. Jos näkökyky heikentyy palveluksen aikana, voi optikolle hakeutua myös myöhemmin.

– Mikäli palveluslasit rikkoutuvat, korvataan toki myös uudet.

Palveluksen lähestyessä loppua suoritetaan varusmiehille kotiuttamisterveystarkastus. Reserviin siirtyviä Lundell kehottaa olemaan tarkkana.

– Mikäli varusmiehelle on sattunut jokin tapaturma tai ilmennyt sairaus, joka ei ole tullut kuntoon vielä palveluksen päättyessä, emme pese käsiämme asiasta. Kotiuttamisen jälkeenkin varusmiehelle taataan valtion toimesta palvelussairauksiin ja -tapaturmiin liittyvä maksuton jatkohoito, mutta siitä pitää muistaa ilmoittaa kotiuttamistarkastuksessa, hän painottaa.