Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Maasotakoulu

Kuvassa Haminassa palvelleita reserviupseerikoulutettuja.

Reserviupseereita on koulutettu Haminassa jo vuonna 1920. Arkistokuva.

Haminan huomassa aloitti uusi reserviupseerikurssi

Kosma Rönkä

Reserviupseerikoulussa lähti käyntiin uusien joukkueenjohtajien kouluttaminen. Tuoreet upseerioppilaat ovat innokkaita ja määrätietoisia.

Haminan Reserviupseerikouluun (RUK) saapuivat 259. reserviupseerikurssin upseerioppilaat lauantaina 6. marraskuuta. Osa tulevista noin 600 reserviupseerista matkustivat Haminaan koko yön eri puolilta Suomea.

Kurssijohtajan, everstiluutnantti Tommi Sikasen mukaan kurssi on lähtenyt käyntiin moitteettomissa mutta jännittävissä tunnelmissa. Kurssin alussa panostetaan ryhmäytymiseen.

RUK:iin päässyt upseerioppilas Dennis Magnusson on saanut itsevarmuutta saavutuksestaan. Häntä jännitti uuteen varuskuntaan muuttaminen, mutta uusiin palveluskavereihin tutustumisen jälkeen hän on jo sopeutunut.

– Kurssi on alkanut mukavasti: on ollut paljon uutta ja pitkiä päiviä, mutta kurssitoverit tuovat tukea, eikä kenenkään täällä tarvitse pärjätä yksin, Magnusson luonnehtii.

Kurssi alkaa orientaatioviikolla, joka on oppituntipainotteinen. Kokonaispituus on 14 viikkoa, joka sisältää kolme viikon mittaista lomaa. Koko kurssi on yksi lomakohortti: kaikki ovat samaan aikaan paikalla ja lomalla.

–  Pääesikunnan käskyllä lomarytmitys toteutetaan samalla tavalla kuin edeltävät kaksi kurssia, sillä korona-ajalla normalisoitunut lomajaksotus ei sovi hyvin reserviupseerikoulutukseen. Tietyissä kriittisissä harjoituksissa on tärkeää, että kaikki ovat paikalla aselajien yhteistoiminnan oppimiseksi, Sikanen ruotii.

Reserviupseerikoulutus koostuu reserviupseerikurssista ja reserviupseerin johtajakaudesta täydennyskursseineen. Johtajakausi alkaa reserviupseerikurssin päätyttyä ja kestää palvelusajan loppuun. Tulevat upseerikokelaat viettävät johtajakauden siinä varuskunnassa, josta he lähtivat RUK:iin.

Tavoitteena on tuottaa koulutettavista toimintakykyisiä ja toimeenpanokykyisiä joukkueenjohtajia. Kurssin aikana koulutettavat saavat perusteet noin 30 hengen kokoisen joukkueen tai jaoksen johtamiseen taistelukentällä.

Jokaisella RU-kurssilla on kaksi kummikurssia: koulutettavasta kurssista laskettuna sadas sekä 50. kurssi. Kummikurssit näkyvät koulutettaville vasta reserviupseerikurssin lopulla, kun kummikurssilaiset tuovat tervehdyksensä vuosikymmenten takaa. Nyt kummeina toimivat reserviupseerikurssit 209 sekä 159.

– Kummikurssit edustavat Reserviupseerikoulun instituution jatkuvuutta ja linkittävät käynnissä olevan kurssin konkreettisesti historiaan, Sikanen julistaa.

Reserviupseerikoulu on kouluttanut reserviupseereita Haminassa vuodesta 1920 alkaen.