Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laura Linna

Kuvassa Hamina-luokan aluksia.

Juhlistuksessa oli mukana Hamina-luokan ohjusvenettä.

Hamina-luokan ohjusveneet saivat torpedot ja uutta tutkatekniikkaa

Aaro Rönnberg

Täydellinen peruskorjaus pitää Merivoimien neljä ohjusvenettä Itämerellä 2030-luvun puoliväliin asti.

Neljän Hamina-luokan ohjusveneen (Hamina, Tornio, Hanko ja Pori) modernisointi on päättynyt. Asiaa juhlistettiin Turussa Aurajoen rannassa Forum Marinumin edustalla tiistaina. Alukset ovat nyt Merivoimien operatiivisessa käytössä.

Noin 200 miljoonaa euroa maksaneella peruskorjauksella varmistettiin Merivoimien valmiuden jatkuvuus 2020-luvulla Rauma-luokan ohjusveneiden luopumisen ja Pohjanmaa-luokan korvettien käyttöönoton välisenä aikana. 

Hankkeen päämääränä on ollut jatkaa Hamina-luokan alusten käyttöikää vuoteen 2035 asti.

Teknologian nopea kehitys ja muuttuvat uhkat edellyttävät taistelualusten jatkuvaa yläpitoa ja peruskorjauksia noin 10-15 vuoden välein. Merivoimat turvaa elinkaaripäivityksellä taistelualuskaluston kyvyn merellisten hyökkäysten torjuntaan, meriyhteyksien suojaamiseen sekä alueelliseen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen.

Alusten peruskorjauksesta on vastannut Patria.

– Alukset on käytännössä rakennettu uudestaan, Patria Finland-divisioonan johtaja Jussi Järvinen, sanoo.


Ylitalo oli tyytyväinen korjausten lopputulokseen. Kuva: Laura Linna

Kattavasti suorituskykyä

Päivitetyt Hamina-luokan ohjusveneet ovat kokoluokassaan erittäin kattavasti varusteltuja ja suorituskykyisiä. 

Peruskorjatut alukset kykenevät valvomaan ja torjumaan erilaisia uhkia ilmasta, pinnalta ja pinnan alta. 

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen apulaisjohtaja Insinööriprikaatikenraali Juha-Matti Ylitalon mukaan hanke oli onnistunut ja toi kaivattua suorituskykyä.

– Käytännössä aseistus ja alusten rakenteet on uusittu moderneiksi. Lisäksi tutkajärjestelmä on uusittu tämän päivän vaatimusten tasolle, Ylitalo kertoo.

Hankkeessa aluksiin integroitiin uusi pintatorjuntaohjusjärjestelmä ja parannettiin alusluokan ilma- ja lähipuolustuskykyä.  Alusten taistelujärjestelmät uusittiin ja operointiaikaa merellä lisättiin laivateknisellä peruskorjauksella. Lisäksi aluksille rakennettiin uusi kyky vedenalaisen toimintaan TP47-kevyttorpedon ja syvyytettävän kaikumittaimen (VDS) osalta. Torpedot ovat ruotsalaisen Saab Dynamics AB:n valmistamia.