Kuva: Ville Kariola

Puolustusministeri Jussi Niinistö vastasi SuomiAreenassa 2018 kysymyksiin puolustusvoimien resurssien tilanteesta.

Hallitukselta lisärahaa puolustusvoimille – 5,8 miljoonaa sadan viran perustamiseen

Niko Ylä-Poikelus

Lisäresursseilla pyritään puolustusministeriön mukaan parantamaan henkilöstön työssäjaksamista.

Puolustusvoimiin perustetaan sata uutta virkaa. Niitä varten valtion talousarvioon tehdään ensi vuodelle 5,8 miljoonan euron lisäys. Puolustusministeriön mukaan tarkoitus on paikata resurssivajetta, joka on korostunut ulkoisen turvallisuusympäristön muuttuessa.

– Resurssipula näkyy puolustusvoimien arjessa. Olen kiertänyt kolmena ministerivuotenani joukko-osastoja tiuhaan ja törmännyt yhä enemmän henkilöstön työssäjaksamisen ongelmiin, Niinistö kertoi Iltalehden blogissaan kesäkuussa.

Niinistö arvioi tuolloin, että suurin tarve on ilmavoimissa, jonne tarvittaisiin hänen mukaansa 51 uutta virkaa. Liikenne merellä ja ilmassa on lisääntynyt, joten vahdittavaa on enemmän.

– Kriittisimmät tarpeet kohdistuvat lentotekniikkaan ja johtamisjärjestelmäalaan. Maavoimissa puolestaan on 30 tehtävän lisätarve, joka kohdistuu kouluttajatehtäviin, pääpainon ollessa aliupseeriston tehtävissä, Niinistö kirjoitti.

Ministeriön mukaan osa viroista suunnataan myös uusien suorituskykyjen kuten kyberpuolustuksen kehittämiseen.

Puolustusministeriön alalla lisärahoitusta myönnettiin myös sotilastiedustelulain toimeenpanemiseeni. Laki on parhaillaan valiokuntakäsittelyssä. Sen tavoitteena on parantaa puolustusvoimien tiedonhankintaa vakavista kansainvälisistä uhista. 3,77 miljoonan euron lisäpotti kohdennetaan kertaluontoisiin laite- ja tietojärjestelmäkustannuksiin.

Hallitus sopi budjettiriihessä keskiviikkona 29.8. vuoden 2019 talousarvioesityksen uusista linjauksista. Aiemmin on päätetty muun muassa strategisiin suorituskykyhankkeisiin suunnatusta rahoituksesta. Budjetti käsitellään valtioneuvoston yleisistunnossa maanantaina 17. syyskuuta, minkä jälkeen eduskunta saa sen eteensä joulukuussa.