Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jesse Liitola

Varusmiehet kantavat varustesäkkejä.

Alokkaat hakivat tarvittavat varusteet palvelukseen varusvarastolta.

Haaveena olympiavoitto

Soili Kalliokoski

Kainuun prikaatin lumilajien urheilukoulutoiminnan alokkaat astuivat palvelukseen odottavaisin mielin.

Vuodesta 2014 lähtien toimineeseen Kainuun prikaatin lumilajin urheilukoulutoimintaan tulee joka vuosi uusi erä huhtikuun alkupuoliskolla, eli heti kisakauden jälkeen. 

– Palvelusaika urheilijoilla on vuosi, mutta jos kuuluu Olympiakomitean alle, eli on niin sanotusti liiton urheilija, on mahdollista päästä puolella vuodella. Normaali kotiutuminen on kuitenkin maaliskuun lopussa, selventää vääpeli Petteri Kymäläinen, tiedustelujoukkueen eli lumilajien urheilijoiden joukkueenjohtaja.

Vääpeli Petteri Kymäläinen toimii lumilajien urheilijoiden joukkueenjohtajana.

Saapuessaan kasarmille maanantaina 11. huhtikuuta nämä urheilijalupaukset kävivät ensin yksikön päällikön haastattelussa ja hakivat varusteet varusvarastolta, jonka jälkeen pääsivät syömään. Illalla tarkastettiin, että kaikilta löytyy tarvittavat varusteet ja kaapit laitettiin kuntoon. Ruotuväki pääsi samalla kuulemaan parin urheilijan mietteitä palveluksen aloittamisesta.

Sukset matkassa palvelukseen

Ampumahiihtäjä Turkka Nieminen ja mäkihyppääjä Paavo Romppainen uskaltautuivat vastailemaan Ruotuväen kysymyksiin.

Millainen on urheilutaustasi ja mitä tavoitteita olet asettanut urheilulle?

Nieminen: Olen harrastanut kuutisen vuotta ampumahiihtoa, kahdeksan vuotta hiihtoa ja noin kymmenen vuotta yleisurheilua. Viime talvena tai viime kaudella olin nuorten MM-kisoissa sekä nuorten olympiafestivaaleilla. Tavoitteena urheilussa on mennä niin pitkälle kuin pääsee, ja kyllä siitä olisi kiva saada ammatti. Ei sitä ikinä tosin tiedä jos tulee loukkaantumista sun muuta.

Romppainen: Mäkihyppyä olen harrastanut reilu kymmenen vuotta ja tavoitteellisesti treenannut lajia vajaat kolme vuotta. Muutin toissa syksynä Seinäjoelta yksin Lahteen ja vaihdoin samalla koulut, kun valittiin nuorten maajoukkueeseen. Tavoitteet ovat tosiaankin korkealla, haluaisin olla joskus olympiavoittaja.

Ampumahiihtäjä Turkka Nieminen suunnitteli kaappinsa järjestystä.

Millä mielin aloitat asepalveluksen?

Nieminen: Vähän innoissaan, tulee olemaan luultavasti aika hieno ja mielenkiintoinen kokemus.

Romppainen: Oikein hyvin ja odottavaisin mielin aloitan, vielä ei oikein tiedä, mitä tulee vastaan. Isä on nelinkertainen rauhanturvaaja ja on tsempannut paljon inttiin.

Onko jotain tavoitteita asepalveluksen suhteen tai mitä odotat palveluskokemukselta?

Nieminen: Ajattelin tähdätä ainakin aliupseerikurssille, mutta sitten reserviupseerikurssi  on vielä harkinnan alla. Tässä tämän kuukauden aikana pitäisi päättää.

Romppainen: Metsäleirit kiinnostaa ja uusia kavereita odotan. Vielä en ole kerennyt ajatella johtajakoulutusta.

Oman ikäluokkansa huiput

Kainuun prikaati tekee lumilajien urheilijoiden palvelukseen liittyen tiivistä yhteistyötä Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian kanssa. Palvelusaikajaksottelulla yhteensovitetaan sotilaskoulutus ja tavoitteellinen valmentautuminen. Tässä akatemian huippuvalmentajilla on oma tärkeä roolinsa.

– Ensimmäiset viikot alokkailla painottuu sotilaskoulutukseen, mutta sitten toukokuulta alkaa urheiluvalmennus. Valmennusleirejä on joka kuukausi ja ohjelmaan on räätälöity myös erikseen urheilukomennuspäiviä, jopa viikkoja. Elikkä siinä mahdollistetaan se lajin harjoittelu ja palautuminen, avaa Kymäläinen.

Pääsääntöisesti Kainuussa on edustettuna talvilajit kuten maastohiihto, ampumahiihto, hiihtosuunnistus, mäkihyppy ja lumilautailu. Urheilukoulussa olevat urheilijat ovat käytännössä kansallisen tason kärkeä ikäluokassaan.

– Kainuun prikaatissa urheilijoiden asepalveluksen ovat käyneet esimerkiksi olympiamitalisti Joni Mäki ja maailmancupiin sprintissä päässyt Niilo Moilanen, luettelee Kymäläinen.