Haastava maasto, korona ja plussakeli – vaikeuksien kautta voittoon
Perinteisessä Oltermannin hiihdossa kilpailtiin torstain vastaisena yönä vaikeassa kelissä.
Lapissa hiihdettiin torstain vastaisena yönä lujaa, kun perinteinen Oltermannin hiihto järjestettiin 75. kerran. Kymmenen reserviläisistä muodostettua joukkuetta kilpaili B-sarjassa, jonka voittajaksi hiihti lopulta Suur-Savon reserviläispiiri. A-sarjassa taas mittelivät kolme joukkuetta Maavoimista ja Maanpuolustuskorkeakoulusta ja ensimmäisenä maaliin ehtivät Kainuun prikaatin varusmiehet.
Tällä kertaa Sodankylän varuskunnan järjestämä kilpailu oli alunperin tarkoitus hiihtää jo edellistalvena, mutta se siirtyi koronaviruspandemian takia vuodella eteenpäin.
Yksi Oltermannin hiihtojen konkareista, tänä vuonna asiantuntijatehtävissä toiminut reservin majuri Juhani Sihvonen oli kaikin puolin tyytyväinen kilpailun kulkuun.
- Suunnitelmien mukaan meni, ainut haaste oli tällä kertaa sääolosuhteet. Odotimme pakkaskeliä, mutta plussalla oltiin, Sihvonen kertoo.
Samoilla linjoilla on myös Suur-Savon reserviläispiirin joukkueessa hiihtänyt reservin vänrikki Jeremias Lipsanen.
- Raskas keli ja vaikea maasto tekivät kilpailusta haastavan. Kuitenkin voittoa lähdettiin hakemaan ja voitto tuli, Lipsanen myhäilee.
Perinteitä kunnoittaen
Tämän vuoden Oltermannin hiihto oli hieman poikkeuksellinen vallitsevan pandemian takia. A-sarjassa kilpaili karanteenien takia vain kolme joukkuetta, ja yleisöä ei Puolustusvoimien vanhimpaan hiihtokilpailuun tänä vuonna päästetty. Kilpailu oli kuitenkin erittäin onnistunut esimerkiksi reilun sadan kilometrin pituisen radan suunnittelun osalta.
- Lapissa vaadittiin erämääominaisuuksia ja perinteinen hiihtotyyli sekä reitin suunnittelu korostuivat. Joukkueilta nähtiin paljon erilaisia reittejä, ratamestarit onnistuivat hyvin, reservin majuri Sihvonen kehuu.
Oltermannin hiihto kilpailtiin ensimmäisen kerran vuonna 1933. Sen jälkeen kilpailuista oli ensin taukoa, kunnes 1951 niiden järjestäminen aloitettiin uudestaan. Kilpailun tarkoitus ja toteutus ovat säilynyt samanlaisina niistä ajoista asti, kilpailijoilta vaaditaan reitin suunnittelua, tiedustelua sekä tietysti fyysistä suorituskykyä.
Maavoimat ovat toimineet Oltermannin hiihdon järjestäjänä vuodesta nyt kuuden vuoden ajan. Aikaisemmin kilpailujen järjestäjänä ovat toimineet esimerkiksi nyt jo historiaan jääneet Kaakkois- ja Itä-Suomen sotilasläänit.
Sihvonen oli hieman epäileväinen Oltermannin hiihdon muuttuessa valtakunnalliseksi, mutta ne epäilyt ovat osoittautuneet vääriksi.
- Maavoimat ovat ottaneet Oltermannin hiihdon hienosti omakseen. Se näkyy esimerkiksi reserviläisistä muodostettujen joukkueiden runsaassa määrässä, Sihvonen toteaa.
Nyt kymmenen Oltermannin hiihtoa nähnyt Sihvonen palkittiin tämän vuotisen kilpailun yhteydessä perinteisellä Oltermanni-pienoissauvalla. Näistä kilpailuista on hänelle jäänyt paljon hyviä muistoja.
- Vuonna 2006 hiihto järjestettiin kotikaupungissani Juvalla. Toimin tuolloin ratamestarina ja laitoin yhden rastin kotipihalleni. Saivat perhe ja naapurit nauttia Oltermannin hiihdoista, Sihvonen muistelee.
Vuosikymmenten kokemuksella
B-sarjan voittajajoukkueessa hiihtäneellä reservin vänrikki Lipsasella on matkaa Sihvosen kymmeneen Oltermannin hiihtoon, mutta hänellekin tuli tänä vuonna jo kunnioitettavat viisi kilpailua täyteen. Näillä määrät eivät kuitenkaan kestä vertailua ihan kaikkia vastaan.
- Kantavia voimia olivat meidän joukkueenjohtajamme, jolle tämä taisi olla 28. Oltermannin hiihto sekä varajoukkueenjohtajamme, kenelle tämä olisiko ollut 27. kerta, Lipsanen kertoo.
Kilpailu oli onnistunut myös hiihtäjän näkökulmasta huolimatta siitä, että sauvat ja sukset upposivat syvälle ja aika meinasi loppua tiedustelussa.
- Ikimuistoinen reissu se oli, Lipsanen tiivistää.