Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kaartin Jääkäritoimikunta

Kuvassa muistomerkki ja kunniakomppanian osasto.

Kunniakomppanian osasto oli järjestäytynyt muistomerkin ympärille

Gorni Dubnikin taistelusta tullut kuluneeksi 145 vuotta

Anton Hietsilta

Gorni Dubnikin muistopäivää vietetään 24. lokakuuta. Muistopäivä juontaa juurensa Bulgariassa käytyyn Gorni Dubnikin taisteluun, joka tapahtui osana Turkin sotaa Balkanilla. Taistelun muistoksi on Kaartin kasarmin sisäpihalle pystytetty muistomerkki, joka muistuttaa meitä kaatuneiden Kaartin sotilaiden ansioista.

Kaartin jääkärirykmentin komentaja eversti Asko Kopra ja Kaartin pataljoonan komentaja everstiluutnantti Ari Helenius laskivat muistoseppeleen muistomerkin juurelle syksyisessä Helsingissä. Seppelettä laskiessaan lausuttiin jo tutut sanat: "Kaatuneiden kaartilaisten muistolle". Muistoseppeleen laskivat myös Kaartin kilta, Suomi-Bulgaria-seura ja Bulgarian Suomen-suurlähettiläs. Seppeleet asettuivat kauniisti vierekkäin, kunnioittaen taistelun arvokasta historiaa.

 

 

Kaartin jääkärirykmentin komentaja eversti Asko Kopra (vas.) ja Kaartin pataljoonan komentaja everstiluutnantti Ari Helenius. Kuva: Kaartin Jääkäritoimikunta

 

Gorni Dubnikin taistelusta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 145 vuotta. Muistotilaisuutta kunnioittamaan oli saapunut Kaartin pataljoonan kunniakomppanian osasto, sekä Kaartin soittokunta. Taistelu on saanut nimensä tapahtumapaikasta, sillä se käytiin Gornyi Dubnjakin kylässä Bulgariassa. Taistelussa kaatui 24 suomalaista Kaartin sotilasta, joiden nimet ovat kirjattuna muistomerkkiin. Menehtyneiden lisäksi 94 suomalaista sotilasta haavoittui. 

Suomalaisilla sotilailla oli merkittävä rooli Gorni Dubnikin taistelussa. Kaartista lähetettiin sotaan noin tuhannen sotilaan joukko. Suomi oli tähän aikaan vielä Venäjän vallan alainen, ja toimi siten Venäjän keisarikunnan joukoissa. Turkin sotaa kutsutaan välillä myös Bulgarian itsenäisyyssodaksi, joten taistelu oli lopulta osaltaan merkittävä Bulgarian itsenäisyyden kannalta. 

Gorni Dubnikin muistopäivä on Bulgariassa hyvin tärkeä juhlapäivä, ja sitä juhlistetaan näyttävin menoin. Seuraavan kerran seppele lasketaan maaliskuussa, kun vietetään Bulgarian kansallispäivää. Taistelua muistetaan myös Kaartin pataljoonan paluulaulussa, jossa mainitaan "kauan on kärsitty vilua ja nälkää, Balkanin vuorilla taistellessa".