Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Vaasa Airshow

Kuvassa 2 F35-hävittäjää.

Lockheed Martin F-35-hävittäjä esiintyy ensi viikonloppuna Vaasa Airshow'ssa.

F-35 ja Hornet esiintyvät yhdessä Vaasa Airshow'ssa – "Samassa osastossa nähdään vihdoinkin Suomen nykyinen ja tuleva hävittäjä"

Johannes Koivisto

Kaksi F-35 Lightning II -hävittäjää saapuu Alankomaista koko viikonlopun kestävään yleisötapahtumaan.

Vaasan taivaalla nähdään ennennäkemätön parivaljakko lauantaina 15. kesäkuuta, kun Lockheed Martin F-35-hävittäjä ja Suomen ilmavoimien Hornet esiintyvät samassa lento-osastossa Vaasa Airshow'ssa. 

Tapahtuman järjestäjät kertovat, että lentokoneiden esiintyminen yhdessä on ensimmäinen laatuaan Suomessa lentonäytöksessä. Hävittäjät suorittavat ohilentoja yhdessä. 

Näytöstä varten kaksi Alankomaiden ilmavoimien F-35:ttä tulee Vaasaan. Vain toinen koneista nähdään tapahtuman aikana ilmassa. Lauantaisen esityksen ulkopuolella hävittäjäpari on viikonlopun ajan yleisön ihailtavana lentokentällä.

Vaasa Airshow'n lentonäytösjohtaja Jyri Mattila on erittäin tyytyväinen F-35 -hävittäjien osallistumiseen.

– Tämä on ihan uskomattoman ainutkertaista. Samassa osastossa nähdään vihdoinkin Suomen nykyinen ja tuleva hävittäjä, Mattila riemuitsee.

F-35 ja Hornetin yhteisnäytös oli Mattilan mielessä jo viime vuoden Turku Airshow'ssa.

– Alankomaalaisten F-35-hävittäjien houkuttelu Suomeen vaati yli vuoden työtä. 

Tässä auttoi lentonäytösorganisaation hyvät suhteet ja arvostus maailmalla. 

Suomi tilasi kolme vuotta sitten 64 uuden sukupolven monitoimihävittäjää yhdysvaltalaiselta Lockheed Martinilta. Ensimmäisten F-35 Lightning II -koneiden on määrä tulla Ilmavoimien käyttöön vuoden 2026 aikana. 

Kansainvälinen lentonäytös 

Vaasa Airshow'ssa nähdään laaja valikoima esiintyjiä. Tapahtumaan osallistuu Ilmavoimista muun muassa taitolento-osasto Midnight Hawks ja Hornet-soolo sekä muuta kalustoa. Lisäksi Airshow'ssa nähdään Maavoimien helikoptereita. 

Tapahtumaan osallistuva Midnight Hawks -taitolento-osasto kiinnostaa takuulla myös perheen pienimpiä. Kuva: Elias Harinen

– Lentonäytöksen vauhtia tasapainottaa helikopterit ja hitaammat koneet. Airshow on koko perheen tapahtuma, Mattila kertoo. 

Viikonloppuna ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyy Turkin ilmavoimien SoloTürk-taitolento-osasto. SoloTürk esittelee F-16 C Block-30 -hävittäjäkoneen toimintaa ja suorituskykyä. 

– Hävittäjän näyttävä kuvitus, räväkkä liikehdintä ja jälkipolton jyrinä ovat kokemisen arvoiset, Mattila kertoo.

Taitolentonäytöksessä nähdään myös JAS 39 Gripen -kone Ruotsin ilmavoimista. Ruotsi tuo Vaasaan myös kaksi NH90-helikopteria. 

Vaasa International Airshow 2024 on ensimmäinen Vaasassa järjestetty suuri kansainvälinen lentonäytös 40 vuoteen. Suomen Ilmailuliitto toteuttaa sen kaltaisen päälentonäytöksen joka kesä ennen juhannusta. 

Vaasa Airshow järjestetään tänä vuonna Vaasan lentoasemalla 15.-16. kesäkuuta.