Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Samuel Palomäki

Kuvassa kouluttajakokelas Joona Rauhala.

Rauhalan suorittaman kurssin 262 nimi oli Kajastus, kun taas kurssin 263 nimeksi valikoitui Voima.

”Everstiluutnantti teki selväksi, että täällä johdetaan esimerkillä”

Eemeli Ervasti

RUK:n kouluttajakokelaat perehdyttävät uudet upseerioppilaat talon tapoihin ja varmistavat, että uusi kurssi pääsee sujuvasti vauhtiin.

– Upseerioppilaille tiedoksi, että Haminassa ei käytetä puhelimia palvelusajalla! kaikuu Reserviupseerikoulun käytävillä.

Kouluttajakokelas Joona Rauhala kiertää ympäriinsä ja kurkkii tupiin. Hän kertoo, että yksi kouluttajakokelaiden tehtävistä on valvoa, että määräystä noudatetaan.

– Tänne tullaan oppimaan, eikä näpräämään puhelinta, Rauhala perustelee.

Rauhalan mukaan hänen oman kurssinsa kouluttajakokelaat olisivat voineet olla perusasioissa tiukempia: vaatia enemmän ja olla tarkempia. Marraskuun alussa käynnistyneen uusimman kurssi 263:n kouluttajakokelaat ovat sopineet, että tällä kertaa tarkoituksenmukainen kuri ei lopu alkuunsa.

– Pidämme toisistamme huolta, ettei niin sanottu gonahtaminen tapahdu, Rauhala tähdentää.

Gonahtamisella Rauhala viittaa välinpitämättömyyteen ja motivaation puutteeseen palveluksen loppupuolella.

 "Tuli tunne, että meitä arvostetaan”

Upseerikokelaita, jotka jäävät Reserviupseerikouluun oman kurssinsa jälkeen, kutsutaan kouluttajakokelaiksi. Heillä on edessä 40 päivää upseerioppilaiden kanssa.

Rauhala suoritti RU-kurssin 262 ja on nyt kouluttajakokelaana seuraavalla kurssilla. Kurssin 263 johtaja, everstiluutnantti Teemu Hassi kävi tarkistamassa kokelaiden tuvan ennen uusien oppilaiden saapumista.

– Tuli tunne, että hän arvostaa meitä. Everstiluutnantti Hassi painotti, että hän pitää kouluttajakokelaita silmällä jopa enemmän kuin upseerioppilaita, Rauhala kertoo.

– Hassi teki selväksi, että täällä johdetaan esimerkillä, hän kiteyttää.

Myös Esikunta- ja viestikomppanian varapäällikkö, luutnantti Roope Rohamo korostaa kouluttajakokelaiden panosta kurssien valmistelussa ja käynnistämisessä.

– Heidän tärkein tehtävänsä on näyttää esimerkkiä. Muita tehtäviä ovat joukon perehdyttäminen yksikön ja joukko-osaston tapoihin, kurin ja järjestyksen valvonta sekä joukon kouluttaminen henkilökunnan ohjeiden mukaisesti, Rohamo luettelee.

Rohamo kertoo, että kouluttajakokelaaksi valitaan opinnoissaan menestyneitä upseerioppilaita, jotka ovat osoittaneet, että he kykenevät kouluttamaan ja johtamaan osastoa kuin osastoa. Kouluttajakokelaat toimivat tiiviissä yhteistyössä kantahenkilökunnan kanssa.

– Kouluttajakokelaalle sopivia ominaisuuksia ovat rehellisyys, suoraselkäisyys, oikeudenmukaisuus ja vuorovaikutustaidot, hän lisää.


Ruotuväen toimittaja, upseerikokelas Ervasti sekä kouluttajakokelas Rauhala vetävät yhtä köyttä perinteisessä RUK-CUP:issa Haminassa. Kuva: RUK:n oppilaskunnan hallitus.

Kahvihetki luutnanttien kanssa lämmittää

Kouluttajakokelas Rauhala muistelee, millaista oli saapua Haminaan ensimmäistä kertaa aliupseerioppilaana. Silloin kaikki oli uutta ja erikoista.

Haminaan palaaminen kouluttajakokelaana oli helpompaa. Erityisesti Rauhala kiittää kantahenkilökunnan lämmintä suhtautumista kouluttajakokelaisiin.

– Välillä joku huikkaa, että keittäkää kahvit vartin päähän. Sitten kahvitellaan hetki yhdessä luutnanttien kanssa, Rauhala kertoo.

– Kouluttajat kohtelevat meitä kokelaita kuten työkavereita, Rauhala kertoo.

Kouluttajakokelaat saapuivat Haminaan kolme viikkoa ennen uuden kurssin alkua.

Rauhalan palvelus päättyy Haminassa 14.12.