Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Sauli Rautiainen

Taneli Riihonen on myös aktiivinen reserviläinen MPK:n kursseilla ja Tampereen koulutuspaikan sitoutuneena kouluttajana.

Euroopan puolustusinnovaatiokilpailun voitto Suomeen

Sauli Rautiainen

Apulaisprofessori Taneli Riihosen tutkimusryhmä on voittanut Euroopan puolustusinnovaatiokilpailun. Voittanut hanke on Tampereen yliopiston ehdotus radioteknologian hyödyntämisestä droneparvilta puolustautumiseen.

Tutkimushankkeet ovat nimeltään ”Miehittämättömien ilma-alusten elektroninen torjunta” ja ”Radiokilpi suojaamaan haitalliselta langattomalta tietoliikenteeltä”, joita rahoittavat Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta (MATINE) ja Suomen Akatemia. Puolustusvoimien tutkimuslaitos on mukana tutkimustyön ohjaajana ja valvojana.

Apulaisprofessori Taneli Riihonen toteaa, että hanke on ollut pitkään vireillä. Lähtölaukaus innovaatiokilpailuun osallistumisesta tuli kehitetyn tekniikan soveltamisesta ilma-aluksiin eli droneihin.

 – Ryhdyimme kehittämään teknologiaa, jolla voisi samaan aikaan havaita ja torjua droneja samalla taajuuskaistalla, Riihonen avaa.

Kilpailuun osallistuminen varmistui tänä vuonna.

– Viime kesänä huomattiin, että tälläinen innovaatiokilpailu on käynnissä. Kilpailun tavoite oli juuri sama kuin meidän hankkeellammekin. Kesän aikana tehtiin hakemus ja syyskuun alussa pääsimme kilpailuun mukaan.

Kilpailuehdokkaiden taso oli kova ja Riihonen otaksuu, että heidän lisäkseen oli kymmenittäin muitakin hyviä ehdotukkaita. Riihonen ei vielä tiedä miten voittoa aikoo juhlistaa, kuitenkin erityisesti hän haluaa kiittää hankkeen yhteistyökumppaneita. 

– Kaikkea kunniaa en suinkaan voi ottaa itse tästä voitosta.

Palkinto jaettiin 3. joulukuuta Euroopan puolustusvirasto EDAn toimesta. Vuosittainen konferenssi järjestettiin poikkeusoloja noudattaen virtuaalisesti Brysselissä. Palkinto on jaettu vuodesta 2018. Kunnianosoituksen tarkoituksena on rohkaista Euroopanlaajuisesti puolustusinnovaatioihin.