Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Juuso Kenttälä, Puolustusvoimat

Kuvassa sotilas ampuu kevyellä kertasingolla.

Kevyen kertasingon käyttö koulutetaan jo alokaskaudella.

Kertasinkohankinta pohjasi Ukrainan-havaintoihin

Otto Rantanen

Panssarintorjunta on monikerroksinen laji, ja nyt se saa lisävahvistusta, kun Puolustusvoimat ilmoitti hankkivansa 58 miljoonalla eurolla kevyitä kertasinkoja.

Puolustusministeriö tiedotti syyskuun lopulla, että Puolustusvoimille hankitaan lisää kevyitä 66 KES 12 -kertasinkoja. Puolustusministeri Antti Kaikkonen valtuutti Puolustusvoimat hankintasopimuksen solmimiseen Nammo Lapua Oy:n kanssa. 

Hankinta maksaa arvonlisäverottomana 58 miljoonaa euroa. Rahat otetaan valtion lisätalousarviosta, jonka puolustusmenoihin liittyvistä osuuksista kerrotaan enemmän Ruotuväen lokakuun numerossa.

Maavoimien jalkaväen tarkastaja, eversti Juhana Skyttä kertoo, että kyseinen sinkomalli on joukoille ja henkilöstölle tuttu. Sitä on helppo levittää laajalle ilman erillistä koulutusta.

– Se on tuttu koko reserville, joten suorituskykyä saadaan lisättyä koko valtakunnassa.

Singon kertakäyttöisyys tuo mukanaan sen keveyden ja helppokäyttöisyyden. Raskaampia, esimerkiksi laukaisualustalta käytettäviä panssaritorjunnan aseita ei ole koulutettu kuin tietyille panssaritorjunnan joukoille. "Kessin" sen sijaan tuntee jokainen varusmies.

– Tämä on erittäin suorituskykyinen, suorituskykyisempi kuin 66 KES 88, jota meillä on ennen ollut.

Uudempi malli, jota Puolustusvoimille nyt hankitaan, on mahdollista yhdistää sisäampumasimulaattoriin, jolla varusmiehet saavat jo nyt ensikosketuksensa rynnäkkökivääriin. Jatkossa tähtäinten siirtämisen vaikutusta ja laukaisutapahtumaa voidaan harjoitella singonkin osalta simulaattorissa.


Panssarintorjunnalla on merkittävä rooli modernissa sodassa

Panssaritorjunnan suuri rooli sodankäynnissä ei ole hävinnyt minnekään viime vuosikymmenten aikana. Panssareilla tehdään edelleen merkittävää tuhoa taistelukentällä.

– Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja sodan tarjoamien havaintojen perusteella on erittäin tärkeää, että meillä on kaikkien joukkojen käytössä oleva luotettava lähitorjuntakyky, jota tämä kyseinen sinkohankinta tukee merkittävästi.

Uudessa mallissa on 66 KES 88 -kertasinkoa parempi läpäisevyys panssariin. Panssarintorjunta on kuitenkin Skytän mukaan monikerroksinen kokonaisuus, jossa erilaisilla aseilla vaikutetaan tuhottavaan kohteeseen eri kulmista ja erityyppisissä tilanteissa.

– Tällä sinkohankinnalla luodaan erityisesti kykyä tuhota kevyempiä vaunuja ja eri kulmista myös taisteluvaunuja. Erityisesti ne tehoavat kuitenkin panssaroituihin ajoneuvoihin ja kevyisiin vaunuihin.

– Ukrainasta on opittu, että panssarintorjuntavälineitä täytyy olla ja niiden täytyy olla oikeissa paikoissa. On myös opittu, että nykyaikaisilla panssarintorjuntavälineillä panssarivaunu pysähtyy.

Skytän mukaan käynnissä on myös muiden merkittävien hankintojen valmistelu. Ne tulevat julkisuuteen myöhemmin.