Juha Tamminen

Antti Munukka on yksi Suomen kansainvälisistä Fifa-erotuomareista. Kuvassa HJK:n ja FC Hongan välinen kamppailu Helsingissä toukokuun lopulta.

Erotuomari on kesän kisojen kärkitaistelija

Niko Ylä-Poikelus, Ville Riihonen

Erotuomarit muistetaan isoista tuomioista – erityisesti silloin, kun ne menevät väärin. Nyt kovakuntoisten oikeudenjakajien tukena on modernia teknologiaa.

Suomen Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä istuu vuosittain satojen jalkapallo-ottelujen yleisössä säästä riippumatta, tarkkaavaisena muistilehtiö kädessään. Tänään hän toimii FC Interin ja Rovaniemen palloseuran kohtaamisessa erotuomaritarkkailijana. Oman erotuomariuransa Hyytiä aloitti 28-vuotiaana, ja vain viidessä vuodessa hän eteni kansainvälisiin tehtäviin.

– Halusin pelaajauralla sattuneiden loukkaantumisten jälkeen pysyä lajissa mukana. Motivaatio ja nälkä kasvoivat jatkuvasti, kun sain uusia haasteita, hän kommentoi.

Lähes kaikki pääsarjatason erotuomarit Suomessa hoitavat erotuomarin tehtäviä päivätyönsä ohella. Vuodesta 1985 vuoteen 1999 Hyytiä sai leipänsä puolustusvoimien tehtävissä, minkä jälkeen hän siirtyi Rajavartiolaitokselle. Vuonna 2015 tehtävästään yksikön varapäällikkönä eläköitynyt Hyytiä näkee paljon yhteistä varusmiesjohtajien koulutuksen ja jalkapalloerotuomarina toimimisen välillä.

– Varusmiesjohtajana saa kokemusta käskyttämisestä, jota erotuomari joissain tilanteissa tarvitsee. Mutta erityisesti oppii käsittelemään ihmisiä ja tulemaan toimeen; tänä päivänä pelissä pitää pystyä johtamaan, ja se vaatii kykyä kommunikoida hyvin, hän korostaa.

Kuten ei suomalaista maajoukkuetta, ei täältä ponnistanutta erotuomariakaan ole nähty miesten EM- tai MM-kisoissa.

– Suomalaiset mielletään rehellisiksi ja reiluiksi, mutta Veikkausliigan tason ja liigajoukkueiden menestyksen Euroopassa pitäisi kehittyä, jotta erotuomariemmekin asema kohenisi, Hyytiä pohtii.

Jalkapallon MM-kisojen finaalia katsoo jälleen lähes miljardi ihmistä. Kentällä toisistaan mittaa ottavat maailman parhaat joukkueet, ja ottelua johtaa maailman paras erotuomaritiimi.

– Erotuomarit ovat päässeet valmistautumaan jo kuukausia. Onhan se henkisesti kova paikka olla valmistavien leirien kanssa yli viisi viikkoa turnauksessa. Kaikki haluavat päästä lopun kovimpiin peleihin, Hyytiä selostaa.

Turnaus on rankka myös fyysisesti, mutta erotuomarit ovat huippu-urheilijoita siinä missä pelaajatkin. Hyytiän mukaan harva tuntee erotuomariutta ja sen fyysisiä vaatimuksia.

– Pelaajat ovat kokeilleet tehdä erotuomarien testejä, ja todenneet, etteivät olisi uskoneet niiden olevan niin vaativia, Hyytiä selventää.

Hyytiä katsoo matseja noin 1 500 ottelun kokemuksella. Hän kehottaa katsojia seuraamaan erotuomareista sitä, miten tämä kommunikoi ja ottaa kontaktia pelaajiin.

– Toinen on erotuomarin kyky lukea peliä ja soveltaa sääntöjä esimerkiksi silloin, kun tapahtuu rike. On tilanteita, joista on pakko varoittaa, ja sellaisia, joista voi selvitä puhuttelulla. Itse seuraan isoja kokonaisuuksia enkä sitä, missä asennossa erotuomarin käsi on rajaheittoa näytettäessä, Hyytiä hymähtää.

Kesän turnauksessa on ensimmäistä kertaa arvokisakäytössä VAR, video assistant referee. Siinä missä videoteknologiaa erotuomaritoiminnan tukena on päästy testaamaan muun muassa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ja Italian Serie A:ssa, Venäjällä nähdään sen tulikaste suuren yleisön silmissä.

– VAR tulee olemaan isoissa turnauksissa ja liigoissa arkipäivää. Teknologia ja peli kehittyvät, ja tuomaroinnin on seurattava mukana, Hyytiä huomauttaa.

Katsojilla on uusien tilanteiden edessä paljon opeteltavaa. Kun erotuomari piirtää käsillään tv-näytön ja juoksee kentän laidalle tarkistamaan, yleisö odottaa jännittyneenä.

– Kun teknologian käyttö ei mene överiksi ja jokaista tilannetta aleta tarkistamaan, uskon, että järjestelmä on hyvä. Siihen on satsattu paljon, ja sitä analysoidaan ja tutkitaan jatkuvasti, Hyytiä huomauttaa.

Järjestelmän hankkiminen on iso panostus jalkapalloinfrastruktuuriin. Mahdollisuutta on kartoitettu Suomessakin, mutta vielä riittää kysymysmerkkejä.

– Tahtotila on, että jonain päivänä se olisi käytössä ainakin Veikkausliigassa, Hyytiä linjaa.

 

Kisaennakko: voittajasuosikkeja on monia

Vuoden 2018 jalkapallon MM-kisat kestävät sunnuntaihin 15. heinäkuuta saakka, jolloin pelataan finaaliottelu. Suurimpana ennakkosuosikkina kisoihin lähti Saksa, joka hallitsevana mestarina yrittää sen uusimista – temppua, johon viimeksi on kyennyt Brasilia vuosien 1958 ja 1962 mestaruuksilla.

Kestomenestyjiin lukeutuvat Espanja ja Brasilia tulee myös muistaa. Portugali pelaa Espanjan kanssa samassa lohkossa, joten kilpailijoille ei vaikuta jäävän paljoakaan mahdollisuuksia. C-lohkon kärkeä edustava Ranska pelasi EM-finaalissa 2016, mutta riittääkö kunto, kun kaikki maailman parhaat ovat paikalla?

Entä olisiko vihdoin historian parhaimpiin pelaajiin lukeutuvan Lionel Messin vuoro? Argentiina on syystäkin monen papereissa suosikki. Messi jahtaa himoitsemaansa mestaruutta neljänsissä kisoissaan, joista viimeisimmät – vuoden 2014 – kisat päättyivät finaalissa katkeraan jatkoaikatappioon Saksalle.

Mikä on sinun veikkauksesi kisojen voittajasta? Käy vastaamassa kyselyyn osoitteessa: bit.ly/rvmmkisat ja voit voittaa himoitun Ruotuväki-mukin!