Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Erityistehtävissä palveleminen avaa monia ovia

Heinäkuussa palveluksensa aloittaneiden miehistöhaku erityistehtäviin sulkeutuu tulevana sunnuntaina. On siis oiva aika kertoa reservin Ruotuväen toimittajan kokemuksista erityistehtävissä ja niiden luomista mahdollisuuksista palveluksen jälkeen.

Mitä nuo erityistehtävät oikein ovat? Näin varmasti miettii moni palveluksensa juuri aloittava, joka on juuri saanut tietää käynnissä olevasta hausta erityistehtäviin. Samaa mietin myös itse, kun saapumiserän 1/19 alokkaana Tikkakoskella huomasin julisteen, jossa kerrottiin mahdollisuudesta suorittaa loppu palveluksesta esimerkiksi kuvaajana tai toimittajana.  Lyhyesti kuvattuna erityistehtävillä tarkoitetaan palvelustehtäviä, joissa voi hyödyntää omaa erityistä siviiliosaamista palvelusaikana. Tehtäviä on esimerkiksi viestintä -ja media-alalla, sotilasmusiikin parissa, ICT alalla ja tiedustelussa. 

Tarkemman tutustumisen jälkeen oma mielenkiintoni heräsi juuri viestintä -ja media-alan tehtäviä kohtaan ja päätin laittaa hakemuksen vetämään. Alokasajan kiireessä ehdin jo melkein unohtaa hakemukseni, kunnes eräänä päivänä sain soitin Pääesikunnasta. Alokkaan tällainen puhelu sai aluksi lähes pakokauhun valtaan, mutta kun selvisi kyseen olevan mahdollisesti palveluksesta Ruotuväen toimittajana, muuttui tunne välittömästi innostukseksi. 

Tuosta puhelusta alkoi hyvin erilainen varusmiespalvelus, kuin mihin alokasaikana oli jo ehtinyt tottua. Palvelus Ruotuväessä täyttyi haastatteluista, vierailuista harjoituksissa ja myös erään liitteen tuottajana toimimisesta. Pääsinpä palveluksen aikana haastattelemaan Samu Haberiakin. Samalla muuttuivat myös suunnitelmat palveluksen jälkeiselle ajalle ja päädyin hakeutumaan opiskelemaan viestintää aiemman oikeustieteen haaveiden sijaan, sillä ala tuntui paljon enemmän omalta. 

Palveluksen jälkeen ajauduin työskentelemään niin lehdessä toimittajan, kuin viestinnän allakin ja myös koulupaikka viestinnästä aukeni. Työelämässä ja opinnoissa olen myös huomannut, että palvelusta erityistehtävissä arvostetaan alalla ja sen myötä on myös todella hyvät valmiudet alan töihin ja opiskeluun. Nyt olen monen mutkan kautta päätynyt myös takaisin töihin Puolustusvoimiin ja viestinnän pariin, joten voisi sanoa ympyrän jollain tavalla sulkeutuneen. 

Tämän kolumnin tarkoituksena on ennen kaikkea kertoa kaikille edes vähän erityistehtävistä kiinnostuneille, että kannattaa hakea tehtäviin, jos ne yhtään kiinnostavat. Voi nimittäin olla, että erityistehtävien kautta myös omat tulevaisuuden haaveet kirkastuvat tai saattavat jopa muuttua kokonaan. Mikäli tämän kolumnin myötä yksikin henkilö hakeutuu erityistehtäviin, niin olen onnistunut tehtävässäni. Mikäli taas näin ei käy, niin ainakin sain hyvän mahdollisuuden kertoa kerrankin inttijuttuja ihan luvan kanssa.