Winski Lähde

Yksi päivän testeistä oli graafikoiden koe.

Erityistehtävien valintatilaisuus toi tarkasti seulotun joukon osaajia Tuusulaan

Jesse Sironen

2/19-saapumiserän erityistehtävien valintatilaisuus järjestettiin tänään Puolustusvoimien palvelukeskuksessa Tuusulassa. Paikalle saapui sankoin joukoin varusmiehiä ympäri Suomea.

Erityistehtävien valintatilaisuuteen saapui tällä kertaa tarkasti valikoitu joukko, sillä tänä vuonna hakijamäärä eritystehtäviin nousi ennätykselliseen 305 hakijaan. Tästä määrästä noin kaksi kolmasosaa oli kutsuttu tämänpäiväiseen valintatilaisuuteen.

– Erityistehtäviin sai hakemaan ajatus siitä, että kun olen kuitenkin tälle alalle lähdössä kuvaajaksi, niin ajattelin tästä olevan apua jatkossa. Minulla on myös alan koulutus, niin ajattelin mahdollisuuteni päästä tehtävään olevan hyvät, kertoo valintatilaisuuteen saapunut alokas Aaro Kupila Kainuun prikaatista Kajaanista.

Haettavia tehtäviä oli viestintä- sekä tietotekniikka-alalta, kuten Ruotuväki-lehden toimittajan ja kuvaajan tehtävät, sekä esimerkiksi kybervarusmiehet ja mediatuotantotiimin graafikot ja ylläpitäjät. Muita haettavia tehtäviä ovat muun muassa joukko-osastojen virtuaalikoulutustukihenkilöt, jotka toimivat simulaattorikoulutuksessa kouluttajien tukena, ohjelmoijina tai 3D-mallintajina, sekä tutkimusavustajat.

– Erityistehtäviin valittavien määrä pysyy saapumiserittäin melko vakiona, koska tarjolla olevien erityistehtävien määrä ei juurikaan vaihtele saapumiserien välillä. Nyt kun saimme ennätysmäärän hakijoita, jouduimme jo esivalintavaiheessa karsimaan noin kolmasosan hakijoista, valottaa majuri Ville Kostian Pääesikunnan koulutusosastolta.

Valintatilaisuuden järjestelyihin osallistui myös tällä hetkellä erityistehtävissä palvelevia varusmiehiä.

Valintakoetilaisuudessa riitti tästä huolimatta vilinää, kun hakijoita alkoi saapua Tuusulaan aamun aikana. Osa hakijoista oli saapunut jo edellisenä päivänä odottamaan eri testeihin pääsyä.

– Tulimme tänne Tuusulaan eilen yhdeksän maissa ja yövyimme täällä, Kupila kertoo.

Kupila kertoi odottavansa valintakoepäivää hyvällä mielellä.

– On vähän vielä sellainen olo, ettei tiedä, mitä pitäisi odottaa tältä päivältä. Uskon kuitenkin, että tästä tulee mielenkiintoinen päivä, Kupila valottaa tuntemuksiaan.

Osa testeistä piti sisällään eri erityistehtävien henkilökunnan haastatteluja ja lisäksi osaan tehtävistä oli kokeita, joita pitivät henkilökunta ja myös eri erityistehtävissä tällä hetkellä palvelevat varusmiehet. Hyvinä esimerkkeinä kokeista olivat graafikoille järjestetty koe, jossa hakijat laitettiin tekemään juliste, ja toimittajan koe, jossa hakijat pääsivät tekemään toimittajalle yleisiä asioita, kuten keksimään otsikoita jutuille.

– Tarkoitus on todeta, että henkilö on se, kuka väittää olevansa hakemuksessa, ja hänellä on se osaaminen, mitä hän kertoo omaavansa, Kostian selvensi tilaisuuden tarkoitusta alun infotilaisuudessa.

Valintatilaisuuden ohjelma jatkui iltapäivään asti, kun hakijat kiersivät useissa eri haastatteluissa ja kokeissa pitkin päivää. Tämän jälkeen päivän lopuksi paikalla oleva henkilökunta pohtii yhdessä, keitä he esittävät tehtäviin, minkä jälkeen päätös siirtyy kunkin varusmiehen joukko-osaston käsiin.

– Toivotan onnea, parhaat pärjätkööt, Kostian sanaili infotilaisuuden lopuksi.