puolustusvoimat

Valtakunnallinen erityistehtävähaku päättyy sunnuntaina 28. heinäkuuta. Hakeminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella.

Erityistehtävät kutsuvat osaavia varusmiehiä – erityistehtävähakua reilu viikko jäljellä

Pasi Pouta

Erityistehtävät mahdollistavat siviiliosaamisen yhdistämisen varusmiespalvelukseen. Kolme varusmiestä kertoo tehtävistään.

Valtakunnallinen erityistehtävähaku on avoinna vielä 28. heinäkuuta asti. Hakea voi monenlaisiin erityisosaamista vaativiin tehtäviin, kuten graafikoksi, tutkimusavustajaksi, ICT-tukihenkilöksi, tiedustelijaksi tai taistelukameramieheksi.

Erityistehtävien hakulomake täytetään verkossa. Tämän jälkeen osa hakijoista saa kutsun valintakoe- ja haastattelutilaisuuteen. Jos hakijaa esitetään erityistehtävään, hän saa tiedon tekstiviestitse parin–kolmen viikon päästä hakuajan päättymisestä. Tätä seuraa oman joukko-osaston päätös tehtävään siirtämisestä.

Palvelusaika erityistehtäviin valituille on miehistöllä 255 päivää, johtajilla 347 päivää. Lisää tietoa erityistehtävistä ja niihin hakemisesta saat osoitteesta https://varusmies.fi/erityistehtavat. Voit myös kysyä erityistehtävistä WhatsAppissa numerosta 0299 815 121.


– Jos on pelialasta kiinnostunut, tämä on aika lähellä niitä hommia, mitä siellä tehdään. Jos pelien tekeminen kiinnostaa, tämä tehtävä on mielestäni hyvä valinta, kertoo kaartinjääkäri Panu Kallio. Kuva Samuli Pöntinen.

Virtuaalikoulutustukihenkilö - Kaartin jääkärirykmentti - Helsinki

Kaartinjääkäri Panu Kallio toimii virtuaalikoulutustukihenkilönä Kaartin jääkärirykmentissä. Kallio oli opiskellut pelialaa ennen varusmiespalvelusta. Kun hän näki peruskoulutuskaudella erityistehtäväjulisteen ja kuuli lisää tehtävästä, se vaikutti sopivalta.

– Nämä ovat oman alani hommia, ja valinta tuntui luonnolliselta. Tässä pääsee tekemään sellaisia asioita, jotka ovat itselle mielenkiintoisia, Kallio kertoo.

Kallio auttaa varusmiehiä ja henkilöstöä virtuaalisen koulutusympäristön käytössä sekä kehittää ja ylläpitää virtuaalista koulutusympäristöä.

– Meillä on koodaajia, 3D-mallintajia ja järjestelmän ylläpitäjiä. Itse olen pääosin 3D-mallintajana. Teemme kaikki karttoja ja skenaarioita puolustusvoimien koulutustarpeisiin. Esimerkiksi tulenjohto voisi tulla käymään ja sanoa, että he haluavat tilanteen, jossa on vaikkapa tankki tietyssä paikassa Santahaminassa. Jos halutaan opettaa vaikkapa uusia AUK:laisia, teemme virtuaaliset tilanteet, joissa he voivat harjoitella tarpeidensa mukaan.

Kallio on hankkinut osaamista opintojen ja harrastusten kautta. Muodollista koulutusta tehtäviin ei kuitenkaan vaadita.

– Jos hakee 3D-mallintajaksi, kannattaa olla ainakin vähän jotain aikaisempaa kokemusta, vaikka niin, että on vapaa-ajalla tehnyt huvikseen jotain. Hakea voi aina, ei siitä haittaakaan ole.

Kallio aikoo varusmiespalveluksen jälkeen jatkaa ammattikorkeakouluopinnoissa Metropolian 3D-animaatiolinjalla. Tehtävän antamasta kokemuksesta on hyötyä.

– Tästä oppii aina jotain uutta. Tästä saa myös työtodistuksen, jota voi näyttää, jos hakee tulevaisuudessa töitä tai opiskelupaikkaa.


Viestintävarusmies - Maasotakoulu - Lappeenranta

Jääkäri Verner Nordström toimii viestintävarusmiehenä Maasotakoulussa. Hän on pitänyt tehtävästään.

– Tosi hyvin on mennyt, on ollut mukavaa. Hommaa on riittänyt, mutta aika on kuitenkin riittänyt kaikkeen, Nordström kuvailee.

Nordström on kuvannut erityisesti soittokunnan esiintymisiä, mutta on päässyt tekemään myös opetusmateriaaleja. Valokuvausta hän on harrastanut pienestä pitäen.

– Olen kuvannut aika paljon vapaa-ajalla. Reissaan aika paljon ja surffaan. Siinä on tullut kuvattua. Olen myös videokuvannut harrastuksieni, esimerkiksi laskettelun, kautta.

Nordströmin mukaan tehtävässä on hyötyä valokuvauskokemuksen lisäksi stressinsietokyvystä. Samoin on hyvä olla kokemusta valokuvaamiseen liittyvistä tietokoneohjelmista, kuten InDesign ja Lightroom.

– Jos edes jotenkin osaa käyttää tietokonetta, niin ne ohjelmat oppii, mutta olisi hyvä, että niistä olisi aikaisempaa kokemusta.

Nordström aikoo pitää kuvaamisen harrastuksena ja hakea opiskelemaan rakennusmestariksi tai rakennusinsinööriksi. Hän suosittelee tehtävää kaikille kuvaamisesta kiinnostuneille.

– Tämä on todella hyödyllinen tehtävä ja tästä saa työkokemusta, jos ei niin paljoa tykkää rämpiä metsässä. Ei ole mitään negatiivista sanottavaa, eikä yksikään aamu ole painanut.

Varsinaisten erityistehtävien lisäksi varuskuntien sisäisessä haussa on erityisosaamista tai alan koulutusta vaativia tehtäviä, kuten some-agentti, varusmiespappi, varusmieskanttori tai uimavalvoja. Näihin hakeminen tapahtuu ilmoittamalla halukkuudesta varuskunnan sisäisesti.

Tykkimies Toni Kerminen on saanut some-agenttina hyödyllistä työkokemusta ja on opiskellut myös itsenäisesti kaikenlaista kameroihin liittyvää. Kuva Jehu Enberg.

Some-agentti - Rannikkoprikaati - Upinniemi

Tykkimies Toni Kerminen toimii some-agenttina Upinniemessä.

– Teen mikroelokuvia ja päivitän ilmoitustaulujen julisteita ja mainoslappusia, osa niistä on minun tekemiäni. Välillä autan graafikkoa ja otan valokuvia, Kerminen tiivistää tehtävän sisällön.

– Esimerkiksi viime viikolla tein kommodorin tervehdysvideon. Kuvasin kolmijalalla veneestä kommodorin venettä. Se oli ihan nice. Menimme aika lujaa, tuli mutkia ja oli todella kiva aurinkoinen päivä. Kuitenkin oli vähän pilviä, niin oli hyvä kuvatakin, eikä tullut kauhean jyrkkiä varjoja.

Kerminen kiinnostui tehtävästä, kun siitä kerrottiin peruskoulutuskaudella Upinniemen Merikappelissa.

– Menin kysymään, mitä jos haluaisin hakea tähän hommaan. Annoin heille puhelinnumeroni ja menin vähän sen jälkeen haastatteluun.

Kerminen on käynyt audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon kaksoistutkintona. Opintojen yhteydessä hän on ollut töissä Foxilla ja valmistumisen jälkeen valokuvausliikkeessä. Varusmiespalveluksen jälkeen hän aikoo jatkaa töiden tekemistä ja ehkä hakea opiskelemaan.

Muodollista koulutusta ei vaadita, vaan osaaminen ratkaisee.

– On hyvä, että on joku koulutus taustalla. Jos sitä ei sinulla ole, mutta osaat käyttää hyvin järjestelmäkameraa, editoida videota ja käyttää Photoshopia, et periaatteessa tarvitse mitään muodollista koulutusta.