Otto Puhakka

Alikersantti Joonas Nyrhinen on taistelija muiden joukossa, mutta toimii samalla taistelukuvaajana.

Erityistehtävähaku päättyy pian − Combat Camera tekee taistelukentällä kahden miehen työt

Joni Määttä

Erityistehtävähaku päättyy tällä viikolla. Alikersantti Joonas Nyrhinen on yksi niistä, jotka hakivat erityistehtäviin omalla alokaskaudellaan. Nyt hän on taistelukamerakuvaajien varusmiesjohtaja.

Alikersantti Joonas Nyrhinen on juuri siirtynyt Kaartin jääkärirykmenttiin Santahaminaan. Hän tuli oman alokaskautensa aikana Karjalan prikaatissa, Vekaranjärvellä valituksi Combat Camera -ryhmään, eli taistelukamerakuvaajaksi. Hän päätti kuitenkin suorittaa Vekarajärvellä aliupseerikurssin ennen taistelukamerakuvaajien varusmiesjohtajaksi siirtymistä.

– Alun perin en ajatellut meneväni aukkiin, mutta sitten ajattelin että erityistehtäväthän ovat pituudeltaan yhdeksän kuukautta. Aukki on siihen vain kolme kuukautta lisää, Nyrhinen kertoo.

Idean taistelukamerakuvaajaksi hakemiseen hän sai jo ennen palvelusta.

– Olin kuullut Combat Camera -tehtävistä jo ennen inttiä. Alokaskaudella johtajat mainostivat erityistehtäviä, mutta kellään ei tuntunut olevan lisätietoa taistelukameramiehistä. Päätin silti hakea, hän muistelee.

Erityistehtäviin haettaessa motivaatio ja oma-aloitteisuus ovat tärkeitä tekijöitä valintoja tehdessä. Esimerkiksi koulutusta kyseiseen tehtävään ei välttämättä vaadita. Alikersantti Nyrhinen on kuitenkin kerryttänyt jo vankkaa ammattitaitoa ennen palvelusta.

– Olen erikoistunut ilmakuvaukseen ja olen editoinut myös paljon videoita. Pienenä olen lähtenyt tekemään esimerkiksi salibandyotteluista maalikoosteita, jonka takia olen sitten innostunut videokuvaamisesta. Nyt ennen inttiin lähtöä minulla on ollut kolme vuotta oma yritys. Sen päätin perustaa, kun ilmakuvauskopterit olivat silloin uusi juttu, ja ajattelin, että tässä olisi sopiva bisnesrako, Nyrhinen muistelee.

Combat Cameran erikoisuus on, että siinä tehtävässä myös taistellaan joukon mukana. Erona muihin taistelijoihin on se, että taistelun ohella pyritään ottamaan myös kuvia.

– Meidän pitäisi pystyä taistelemaan kaikkien joukkojen mukana ja käyttämään kameraa siinä samalla. Se on myös tärkeä osa meidän koulutusta. Liikuntakoulutustakin on joka maanantai, keskiviikko ja perjantai, että pysymme hyvässä kunnossa, Nyrhinen korostaa.

Taistelukamerakuvaajan henkilökohtaiset välineet ovat hieman kaartinjääkäriä erikoisemmat. Varustelistalta löytyy videokamera, järjestelmäkamera, sekä actionkamera. Myös rynnäkkökivääri on uudempaa mallia.

– Meillä on tällaiset RK 95 -malliset rynnäkkökiväärit. Se on uudempi malli kuin RK 62, ja tässä on esimerkiksi taittoperä, joka helpottaa taistelukuvaamista. Se menee siis pienempään kokoon. Ei tässä sitten sitä kummempia ominaisuuksia ole, Nyrhinen toteaa.

Alikersantti Joonas Nyrhinen suosittelee erityistehtäviä kaikille.

– Hakekaa ihmeessä erityistehtäviin. Sillä saa tehtyä omasta palveluksesta paljon mielenkiintoisemman, hän hymyilee.

Haku päättyy 27. päivä. Hae erityistehtäviin täältä.