Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskari Aumo

varusmies

Erilainen palvelus ohjelmistorobotiikan parissa

Juho Käki

Viestimies Henri Palmusen palveluspäivät kuluvat monista poiketen erityistehtävissä tietokoneen ääressä. Hän rakentaa uutta koodinpätkää helpottamaan Puolustusvoimien henkilökuntaa.

Viestimies Henri Palmunen / Pohjois-Karjalan rajavartioston rajajääkärikomppania / Puolustusvoimien palvelukeskus Joensuu / TJ 30

" Suoritan tällä hetkellä varusmiespalvelusta ohjelmistorobotiikan kehittäjänä Puolustusvoimien palvelukeskuksella. "

Ennen varusmiespalvelusta Palmunen opiskeli tietotekniikkaa Aalto-yliopistossa, jossa hän ehti opiskella puolet kandidaatin tutkinnosta ennen palveluksen aloittamista. Hän teki päätöksen hakea armeijassa erityistehtäviin yliopisto-opintoja aloittaessa.

– Aloitin palveluksen tammikuussa Panssariprikaatissa ja lähdin sieltä ilmatorjunnasta liikkeelle, jossa olin alokkaana. Sitten huomasin, että täällä Joensuussa olisi tarjolla tämmöisiä robotiikkahommia, avaa Palmunen varusmiespalveluksensa alkua.

Alkujaan Palmunen pohti hakevansa erityistehtävähaussa virtuaalikoulutustukihenkilön tehtävään, mutta suunnitelmat muuttuivat toisen vaihtoehdon löydyttyä. 

Palmusen palveluspaikka on Puolustusvoimien palvelukeskuksessa. Palvelukeskuksella on Joensuun lisäksi toimipisteet myös Tuusulassa, Mikkelissä ja Tampereella. Puolustusvoimien palvelukeskus tuottaa keskitetysti kaikille Puolustusvoimien hallintoyksiköille tukipalveluja.

Tiedonhallintapalveluyksikkö, jossa Palmunen palvelee on yksi Puolustusvoimien palvelukeskuksen neljästä palveluyksiköstä. Yksikkö toteuttaa tiedonhallinnan asiantuntija- ja tukipalveluita sekä automatisoinnin ja analytiikan palveluita.

Ohjelmointia ja koodaamista pienillä lisämausteilla

Palmusen päätehtävä palvelukeskuksessa on ollut ohjelmistorobotiikan kehittäminen, joka on käytännössä tarkoittanut ohjelmistorobottien suunnittelua ja koodaamista. Samalla on myös ylläpidetty ja kehitetty jo olemassa olevia ohjelmistorobotteja. Ohjelmistorobotiikan lisäksi hän on päässyt viimeisten kuukausien aikana tekemään myös analytiikkapuolen tehtäviä.

– Olen päässyt esimerkiksi tekemään tutoriaalia, joka opettaa interaktiivisesti tämmöisen analytiikkasovelluksen käyttöä. Se on ollut erittäin mielenkiintoista, Palmunen lisää.

– Käytännössä ohjelmistorobotit suorittavat tietokoneella sellaisia yksinkertaisia, mekaanisia ja toistuvia juttuja, jotka robotti pystyy helposti hoitamaan ja samalla säästämään Puolustusvoimien työntekijöiden aikaa, taustoittaa Palmunen.

Ohjelmistorobotti voi laskea esimerkiksi fyysisen toimintakyvyn suorituksia ja samalla säästyy henkilöstön työaikaa. Kun varusmies suorittaa kuntotestit niin robotit laskevat tunnusluvut ja tallentavat ne suoraan varusmiesten henkilötietoihin.

Palmunen kuvailee palvelukeskusta tavanomaista sotilasympäristöä joustavammaksi palveluspaikaksi, jossa omalla oma-aloitteisuudella ja kiinnostuksella voi päästä laajentamaan palvelustehtävän toimenkuvaa. Palveluspaikalla työskennellään myös pääasiassa siviilihenkilöiden kanssa, joten herroittelu jää vähemmälle. 

'"Intti on ollut minulle kuin lottovoitto"

Palmunen kertoo nauttineensa palvelustehtävästään ja hakisi ehdottomasti samaan tehtävään, mikäli mentäisiin ajassa takaisin alokaskaudelle ja erityistehtävähakuun.

– En edes osannut ajatella, että tämä voisi olla näin täydellistä. Pelaan vapaa-ajalla tavoitteellisesti sulkapalloa ja tämmöinen erityistehtävä on urheilijalle Urheilukoulun jälkeen paras mahdollinen, mainitsee Palmunen.

Hänen mukaansa vapaa-ajalla on hyvin energiaa treenata, koska palvelustehtävät eivät ole fyysisiä. Myös ruoka palveluspaikalla on maittavaa, mikä tukee jaksamista. Ammatillinen hyöty, jota erityistehtävistä on mahdollista saada, on myös jatkon kannalta erittäin tärkeää.

– Tästä saa todella arvokasta työkokemusta, muistuttaa Palmunen.

Oman erikoisuutensa palvelukseen tuo myös majoittuminen Pohjois-Karjalan rajavartioston rajajääkärikomppaniassa Onttolassa. Käytännössä kaikki Onttolan varusmiehet koulutetaan tiedustelijoiksi. Joukossa on Palmusen lisäksi vain toinen erityistehtävissä palveleva varusmies ja kourallinen kuljettajia.

Onttolassa erityistehtävävarusmiehille ei ole pakollista sotilaskoulutusta, mutta Palmunen pääsi osallistumaan vappuna rajajääkärien ryhmätaitokilpailuun. Kilpailu on rajajääkärikoulutuksen raskaimpia päiviä, joissa varusmiesten taitoja koetellaan kunnolla. Palmunen hyppäsi mukaan ilman minkäänlaista ennakko-opetusta ja suoritti kilpailun rajajääkärityhmän mukana.

– Se oli helposti elämäni rankin kokemus ja opetti tosi paljon siitä, miten puskea itseään pitkällä aikavälillä eteenpäin. Siinä piti kaksi vuorokautta painia ja raataa eteenpäin, kuvailee Palmunen kokemuksiaan.

Hyväksytystä suorituksesta Palmunen sai hihaansa sissihavun.

– Siitä onkin naureskeltu, että olen tämmöinen koodari sissihavun kanssa, naurahtaa Palmunen.

Katse kohti tulevaa

Erityistehtävissä palvelevan miehistön palvelusaika on yhdeksän kuukautta eli 255 vuorokautta, joten tammikuussa palveluksensa aloittaneen Palmusen armeija alkaa jo häämöttää loppua. Viimeisten viikkojen aikana Palmunen pääsee muun muassa kouluttamaan uuden erityistehtävä varusmiehen talon tavoille.

– Alunperin tarkoituksena oli aloittaa täysi opiskelurytmi heti, kun kotiudun ja pistää päälle täysi sulkapallon treenirytmi. Tulin kuitenkin sellaiseen tulokseen, että ehkä voin kuitenkin pitää pienen loman ja keskittyä sulkapalloon sekä kaverien kanssa hengailuun, kertoo Palmunen jatkosuunnitelmista.

Palmunen suosittelee erityistehtävää Puolustusvoimien palvelukeskuksessa etenkin ihmisille, joita kiinnostaa tietotekniikka. Hän kuitenkin suosittelee hakemaan erityistehtäviin ylipäätänsä, mikäli vain kiinnostava erityistehtävä löytyy. Kaikkiin tehtäviin ei esimerkiksi tarvitse aiempaa alan kokemusta tai koulutusta, vaan pelkkä kiinnostus riittää.

– Tiedän monta erityistehtävävarusmiestä, joilla ei ole alan opiskelutaustaa. Esimerkiksi omasta tuvastani löytyy virtuaalikoulutustukihenkilönä palveleva varusmies, jolla ei ole alan koulutusta.

Mikäli metsässä möyriminen kiinnostaa varusmiespalveluksessa eniten, silloin erityistehtävä ei välttämättä ole paras mahdollinen valinta, huomauttaa Palmunen. Myös erityistehtävissä palvelevilla on kuitenkin mahdollisuus pyrkiä aliupseerikurssille, jolloin vajaan puolet palveluksesta pääsee suorittamaan tavanomaisen sotilaskoulutuksen parissa.