Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laura Linna

Kuvassa sairastunut varusmies niistää paperiin.

Oireenmukainen hoito on flunssassa tärkeää.

Ensimmäinen flunssa-aalto hellittämässä varuskunnissa

Aaro Rönnberg

Jokasyksyinen kausiflunssa näkyy varuskunnissa. Taudinaiheuttajia on liikkeellä perinteisistä flunssaviruksista koronavirukseen.

Kausittainen flunssa näkyy varuskunnissa ympäri Suomea. Taudit altistavat niin varusmiehiä kuin kantahenkilökuntaa. Sotilaslääketieteen keskuksen, Kenttälääkinnän palvelusyksikön apulaisjohtaja, lääkintakapteeniluutnantti Richard Lundellin mukaan flunssatilanne on hyvin hallinnassa ja syksyn ensimmäinen aalto hiljalleen hiipumassa, mutta koronatapaukset ovat olleet hienoisesti lisääntymään päin viimeisen parin viikon aikana.

Lundellin mukaan viime viikkojen pienoinen flunssa-aalto kosketti pääasiassa varusmiehiä. Puolustusvoimien henkilökunnan osalta tartuntoja on ollut vähemmän.

– Sairastumistilanne on ollut suunnilleen samalla tasolla eri varuskunnissa, eikä poikkeuksia ole ollut, Lundell toteaa.

Syksyn flunssakausi on ollut tavanomainen.

– Syksy ja alkuvuosi ovat flunssa-aaltojen kannalta kiireisintä aikaa, Lundell täsmentää.

– Syksyn aikana nähdään todennäköisesti toinenkin flunssa-aalto, hän jatkaa.

Lundellin mukaan koronatapausten ennustetaan lisääntyvän alkutalvella, mutta tauti ei enää ole yhtä paha kuin ennen. Minkäänlaista laajaa epidemiaa ei tällä tietoa ole odotettavissa.

– Ihmisillä on vasta-aineita tautia vastaan jo valmiiksi sairastetun koronan tai rokotusten ansiosta, Lundell kertoo.

Koronasta on tällä hetkellä liikkeellä useita eri muunnoksia valtakunnallisesti. Lundellin mukaan tautien toteamiseen käytetään yleensä sairaalatason vahvistettua pikatestiä, joka antaa tuloksen vartissa. Koronapositiiviset pidetään erillään muista ja yleisiä infektiontorjuntaan liittyviä toimintatapoja, kuten hyvää käsihygieniaa vaalitaan. Oireenmukainen hoito yleensä riittää. Vakavammissa tapauksissa prosessi on pidempi.