Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Ennen armeijassa kasvatettiin miehiä

Maailma muuttuu ja me sen mukana, niin myös varusmiespalvelus.

Lähes jokainen varusmies on varmasti kuullut kyseisen lauseen "ennen armeijassa kasvatettiin miehiä" palveluksensa aikana. Lause tulee lähes aina vanhemman sukupolven edustajan suusta esimerkiksi keskustelun yhteydessä, ja useimmiten henkilö on itse suorittanut oman varusmiespalveluksensa reippaasti edellisen vuosisadan puolella. 

Eikä varmaan tule yllätyksenä, että lausetta saa kuulla yhä useammin, kun mainitsee, että toimii erityistehtävissä. 

Rehellisesti sanottuna ymmärrän jollain tasolla, mitä he tuolla lausahduksella ajavat takaa, mutta joka kerta se särähtää korvaan, sillä mielestäni he eivät ole oikea ryhmä arvioimaan asiaa. Miten henkilö, jonka omasta varusmiespalveluksesta on vierähtänyt noin 40-50 vuotta aikaa pystyy arvioimaan 2020 -luvun varusmiespalvelusta?

Usein saa kuulla myös siitä, kuinka nykyajan palvelus on yhtä pelleilyä eikä se ole oikeaa armeijaa nähnytkään tai "kyllä silloin meidän aikana…"

Minä en kuitenkaan henkilökohtaisesti vastaa siitä millainen nykyajan varusmiespalvelus tai Puolustusvoimat ylipäätään ovat, joten mielensäpahoittajia kannustan olemaan yhteydessä aivan muuhun tahoon. 

Ja niinkuin sanottu, maailma muuttuu ja se vaikuttaa luonnollisesti myös varusmiespalvelukseen. Se kehittyy ja päivittyy vastaamaan nykyajan standardeja, syntyy uusia ja monipuolisempia tehtäviä, joihin kaivataan osaajia vaikka osa olisikin sitä mieltä etteivät ne liity armeijaan millään tavalla. Mutta kyllä ne liittyvät ja ovat yhtä tärkeitä tehtäviä kuin kaikki muutkin eivätkä ne määritä millään tavalla henkilön identiteettiä tai mitään muutakaan. 

Mietitäänpä hetki esimerkiksi viestintäalan tärkeyttä nykymaailmassa. Kuinka tärkeää on, että luotettavaa tietoa on nopeasti saatavilla ja, että asioista tiedotetaan. Uskon, että kansalaisetkin haluavat tietää mitä maailmalla ja ympärillämme tapahtuu. Ilman viestintää maailma olisi melko tyhjä paikka eikä tätäkään kolumnia voisi lukea. 

Eli ennen kuin alatte kritisoida nykyajan varusmiespalvelusta, tutustukaa sen perusteisiin ja ottakaa asioista selvää. Ei varusmiespalvelus ei ole ainut asia, joka on muuttunut teidän palvelusaikojenne jälkeen, joten hyväksykää se, että maailma muuttuu. Lupaan, että elämänne helpottuu merkittävästi.