Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Peetu Oksanen

Maaliskuun alussa päättyneessä haussa ennätysmäärä eli 1 675 naista hakeutui naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

Ennätysmäärä naisia haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen

Eino Rissanen

Puolustusvoimat on tulokseen tyytyväinen, mutta kahden tuhannen vuosittain koulutetun naisen tavoitteeseen on vielä matkaa.

Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeneiden määrä on rikkonut ennätyksiä harva se vuosi. Näin on tänäkin vuonna. Maaliskuun alussa päättyneessä haussa ennätysmäärä eli 1 675 naista hakeutui naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Määrä kasvoi edellisvuodesta 247:llä hakijalla ja on yli sata hakijaa suurempi, kuin aiempi ennätys vuodelta 2018. Puolustusvoimat on erittäin tyytyväinen hakemusmäärään.

Hakijat kutsutaan alueellisiin valintatilaisuuksiin, jotka järjestetään huhtikuussa. Haastattelujen, hakijoiden toiveiden ja terveystarkastusten perusteella tehdään päätökset hakijoiden palveluskelpoisuudesta ja siitä, missä ja milloin he tulevat palvelemaan. Valintatilaisuudet järjestetään alueellisen epidemiatilanteen mukaan joko lähi- tai etätilaisuuksina.

Hakijoita tullaan sijoittamaan pääsääntöisesti vuoden 2022 saapumiseriin. Myös kesän 2021 vapaat paikat täytetään.

Tiedottamisella ja tehostetulla haulla kohti kahta tuhatta

Puolustusvoimien tavoite on kouluttaa reserviin 2 000 naista vuosittain. Tällä hetkellä tavoitteeseen on vielä matkaa, sillä vuosittain reserviin siirtyneiden määrä on toistaiseksi liikkunut vajaassa tuhannessa vuositasolla. Kaikki hakijat eivät esimerkiksi terveyssyistä lopulta suorita palvelusta, ja osa jättää palveluksen kesken sen alussa. Tähän mennessä reserviin on koulutettu reilun 25 vuoden aikana yli 10 000 naista.

Maavoimissa uskotaan, että hakijoiden ja koulutuksen saavien määrä pysyy kasvussa viestinnän avulla.

– Olemme tässä hyvällä tiellä, mutta meidän on edelleen tehostettava palveluksesta tiedottamista nuorten naisten keskuudessa, Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko toteaa tiedotteessa.

Myös vapaaehtoiseen palvelukseen hakeutumista helpotetaan jatkossa. Siinä missä hakemukset ovat tähän mennessä olleet paperisia, onnistuu hakeminen viikosta 16 alkaen sähköisesti. Tällä uskotaan olevan hakemusmäärää lisäävä vaikutus, sillä tiedotteen mukaan vastaava muutos on lisännyt hakijoita Puolustusvoimien muihin tehtäviin.

Molemminpuoleista hyötyä palveluksesta

Vapaaehtoisesta asepalveluksesta hyötyvät sekä Puolustusvoimat että naiset. Esimerkiksi kriisinhallintatehtäviin tarvitaan nykyistä enemmän varusmiespalveluksen suorittaneita naishakijoita.

Myös valtakunnallinen maanpuolustustahto sekä tietoisuus sotilaallisesta maanpuolustuksesta lisääntyvät kansan keskuudessa sen mukaan, mitä useampi nainen suorittaa palveluksen, kenraaliluutnantti Hulkko uskoo.

Puolustusvoimat lupaa vapaaehtoisen koulutuksen olevan nousujohteinen ja elämystäyteinen. Koulutuksesta saavutetusta osaamisesta on hyötyä myös palveluksen jälkeen esimerkiksi siviiliopinnoissa ja työelämässä. Asevelvollisuustiimin johtaja Maavoimien esikunnasta, kapteeni Salla Riikosen mukaan naiset ovat olleet keskimäärin motivoituneita ja koulutukseen tyytyväisiä.

– Kotiutuneiden naisten antama palaute loppukyselyissä on ollut viime vuodet erittäin korkealla tasolla, eli koulutuksen laatuun ollaan erittäin tyytyväisiä.

– Puolustusvoimat on viime vuosina kehittänyt koulutustaan voimakkaasti. Käynnissä oleva koulutusuudistus uudistaa opetusmenetelmät, tuo digitalisaation, simuloinnin ja kokonaisvaltaisen toimintakyvyn osaksi jokapäiväistä koulutusta, Riikonen summaa.