Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eeli Gröhn

Kuvassa lumipuvuissa marssivia joukkoja

Lumipuku oli osuva asuvalinta lumisessa Oulussa.

"Emme ole enää yksin" – Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati lämmitti tunnelmaa Oulussa

Felix Rahiala

Yli 30 000 ihmistä kerääntyi seuraamaan paraatikatselmusta ja ohimarssia paikan päälle kovasta pakkasesta huolimatta.

Lumi narskui kenkien alla ja askeleet kaikuivat rytmikkäästi, kun noin 1 300 maanpuolustajaa marssi juhlavasti itsenäisyyspäivän valtakunnallisessa paraatissa Oulussa. 

Jalan marssivan osaston lisäksi paraatiin osallistui lähes 70:stä ajoneuvosta koostuva moottoroitu osasto, joka esitteli esimerkiksi tela-ajoneuvoja, kenttäkanuunoita sekä rynnäkköpanssarivaunuja. Myös viranomaisia oli mukana paraatissa. 

Poliisin arvion mukaan paikalle oli saapunut yli 30 000 ihmistä.

Yleisö ihaili paraatia suurella mielenkiinnolla. Paraatikatselmusta perheensä kanssa seurannut Mikko Similä ihaili paraatijoukkojen säntillisyyttä ja laulua. 

– Paraati oli eritoten isänmaallinen ja paraatijoukot lauloivat hyvin jämäkästi, Similä hehkuttaa. 

Aleksi Sitomaniemi valokuvasi ohimarssia katsojien joukosta ja oli mielissään siitä, että paraati järjestettiin pitkästä aikaa Oulussa. 

– On hienoa nähdä, minkälaisilla välineillä maatamme puolustetaan. Viimeksi itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati on nähty Oulussa 26 vuotta sitten, Sitomaniemi pohtii. 

Raatin stadionin katsomot täyttyivät paraatikatselmusta seuraavista kansalaisista. Kuva: Eeli Gröhn  

Itsenäisen Suomen puolustajat

Paraatikatselmuksen suoritti ja ohimarssin otti vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen

Ensimmäisen paraatin Naton jäsenmaana teema oli Itsenäisen Suomen puolustajat. Maanpuolustusta Heiskanen pitää koko kansan asiana. 

Heiskanen korosti juhlapuheessaan Suomen kykyä puolustaa itseään, ja toisaalta Naton tuomaa lisäystä turvallisuuteen.

– Nato-jäsenyyden myötä koko maan puolustamiseen on entistä leveämmät hartiat ja tukevammat käsivarret. Emme ole enää yksin, Heiskanen muistuttaa.

Heiskasen mukaan toimiva puolustus vaatii materiaalista valmiutta, ja panostukset näkyvät. 

– Sotatalouspäällikkönä voin todeta, että materiaalinen suorituskykymme on parempi kuin koskaan sotiemme jälkeen, Heiskanen toteaa tyytyväisenä. 

Paraatin otti vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen (oikealla) seuranaan Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Husso ja Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä (vasemmalla). Kuva: Eeli Gröhn

Noin 1300 marssivaa maanpuolustajaa

Itsenäisyyspäivän valtakunnalliset juhlallisuudet alkoivat keskiviikkona Oulussa kunnialaukauksilla sekä lipunnostolla Linnansaaressa. Seppeleenlaskua Oulun haustausmaalla ja jumalanpalvelusta Oulun tuomiokirkossa seurasi paraatikatselmus Raatin stadionilla ja ohimarssi Merikosken silloilla. Paraatipäivä päättyi kansalaisjuhlaan Madetojan salissa.

Oulun kauppatorille järjestyneellä toimintakentällä Puolustusvoimien eri puolustushaarat, viranomaiset ja vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt esittelivät toimintaansa ja kalustoaan. 

Paraatiin osallistui joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1 300 henkilöä.

– Paraatijoukot ovat kattava läpileikkaus Puolustusvoimista ja sen keskeisistä yhteistoimintaosapuolista. Paikalla on edustus joukoista, määrä ei ole olennainen asia, Heiskanen tiivistää. 

Ohimarssiin osallistui myös moottoroitu osasto, mikä koostui 70:stä Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen sekä muiden viranomaisten ajoneuvoista. Ilmavoimien neljä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja neljä Hawk-suihkuharjoituskonetta sekä Maavoimien NH90-kuljetushelikopteri lensivät ylilennon ohimarssin aikana.