Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elämän peruspilarit mukana palveluksessa

Asepalveluksen tuoma rasitus aiheuttaa sotilaissa väsymystä ja ärtymystä, jolloin palveluksen merkityksellisyyttä kyseenalaistaa helpommin. Palvelusmotivaation ylläpitämiseksi on tärkeää miettiä, mitä hyvää intti sisältää.

Kun keskustellaan asepalveluksesta, kumpi on varusmiesten puheissa yleisempää: negatiivinen vai positiivinen sävy? Veikkaisin, että intistä on helpompi keksiä risuja kuin ruusuja, kun pitkät kiinniolot alkavat vaatia veronsa. Kaipuu kotiin läheisten ja normaalin päiväjärjestyksen luo saattavat alkaa viemään ajatuksia synkempään suuntaan. Palvelusmotivaatiota on kuitenkin mahdollista kohottaa etsimällä intistä jotain hyvää. Jotain sellaista, jonka vuoksi palveleminen tuntuu loppujen lopuksi merkitykselliseltä.

Asepalvelus on tilaisuus oppia uutta. Väitän, että jokainen joka suorittaa asepalveluksen, kasvaa henkisesti aivan uusiin mittoihin. Intissä tutustuu itseensä pakostakin. Itse opin esimerkiksi, kuinka reagoin stressiin, kun takana on vain muutama tunti yöunta, se surullisen kuuluisa ''kolmesta neljään kipinä'', viikkotolkulla pakkiruokaa ja pätkivä nettiyhteys kotipuoleen. Reservin haasteiden edessä voi olla hyötyä siitä, että on päässyt kokeilemaan omia rajojaan toden teolla. Silloin voi katsoa tilannetta toisesta näkökulmasta. Kun selvisin rankasta maastojaksosta, selviän varmasti tästäkin ongelmasta.

Koronan mukanaan tuomat muutokset ovat antaneet varusmiehille toisenlaisia mahdollisuuksia pitkistä kiinnioloista huolimatta. Pitkä loma kuukauden intensiivisen työskentelyn jälkeen on monen mielestä palkitseva ajanjakso, jota kannattaa odottaa. 4+2-rytmin mukaisesti lomilla ollaan kaksi viikkoa, jonka aikana varusmiehet voivat palautua kunnolla intin tuomasta rasituksesta. Lomajakson aikana ehtii harrastaa ja viettää runsaasti laatuaikaa läheisten kanssa. Se auttaa jaksamaan myös seuraavan pitkän kiinniolon.

Puolustusvoimat on tunnetusti Suomen suurin kuntokoulu. Monella onkin tavoitteena päästä intissä kovempaan kuntoon, koska liikuntamahdollisuudet ovat monipuoliset ja maksuttomat. Mikä onkaan parempi tapa viettää iltavapaita kuin kierros lenkkipolulla tai frisbeegolf kavereiden kanssa? Maastossa fyysistä rasitusta on enemmän kuin kasarmiolosuhteissa, mutta maastossakin kuntoa on mahdollista kohottaa tekemällä esimerkiksi kehonpainoliikkeitä. Aktiivista elämää tukee Leijona Cateringin tarjoama säännöllinen ruokailu neljä kertaa päivässä, joka auttaa elimistöä rakentamaan uusia lihassoluja ja palautumaan päivän rasituksesta. 

Monelle on sanomattakin selvää, että intin ehdottomasti paras asia on kaverit. Ystävyyssuhteet intissä muodostuvat paljon tiiviimmiksi ja syvemmiksi kuin siviilissä, koska asepalveluksessa yhteisöllisyys on suurin kantava tekijä. Toisaalta on myös tärkeä ymmärtää yksinolon tärkeys, kun ympärillä on paljon hälinää. Oma rauhallinen paikka varuskunta-alueella on hyvä motivaattori selvitä päivän askareista, kun vapaa-ajalla tiedossa on hetki ihan vain itseä varten.

Kun ympärillä on läpileikkaus omasta ikäluokasta, löytyy palvelustovereista paljon sellaisia puolia, jotka yhdistävät. Intti opettaa tutustumaan myös ihmisiin, jotka eivät välttämättä jaa samoja arvoja kuin itse, ja heistäkin voi tulla läheisiä. Se jos mikä on rikkaus. 

Intti laittaa meidät fyysisesti ja henkisesti koville, joten on tärkeää, että yritämme etsiä kaiken puurtamisen keskeltä hetkiä ja asioita, jotka tuovat meille iloa ja auttavat jaksamaan palvelusajan loppuun asti. Kaverit, liikunta, ruoka ja lepo ovat elämän peruspilareita niin siviilissä kuin palveluksessakin. Pidetään niistä kiinni siis intissäkin!