Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tuomas Härmä

Kuvassa palkintotilaisuuden osallistujia ja palkittuja.

Takana vasemmalta oikealle kenraalimajuri Rami Saari, Georg Ehrnrooth sekä kenraali Timo Kivinen. Edessä vasemmalta oikealle musiikkikomentajakapteeni Juha Ketola, kapteeni Joni Liimatainen, kapteeni Juha Ojala sekä ylivääpeli Pekka Tossavainen.

Ehrnrooth-palkinnon saajat korostivat työyhteisön merkitystä

Helmi Sundström

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin (1905-2004) muistopalkinnot jaettiin neljälle ansioituneelle sotilasjohtajalle Säätytalolla Helsingissä 6. helmikuuta.

Vuosittain jaettava rahapalkinto annetaan esimerkillisestä toiminnasta ja työstä sotilaallisen maanpuolustuksen hyväksi. Mannerheim-ristin ritarin, jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin nimeä kantavan palkinnon rahoittaa Louise ja Göran Ehrnroothin Säätiö.

Tänä vuonna palkittiin musiikkikomentajakapteeni Juha Ketola Laivaston soittokunnasta, kapteeni Joni Liimatainen Maasotakoulusta, kapteeni Juha Ojala 3. Logistiikkarykmentistä sekä ylivääpeli Pekka Tossavainen Lapin lennostosta.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen kertoi palkintotilaisuudessa Ehrnroothin olevan sotilaille esikuva "esimerkillisen johtajuuden, tilanteiden ja periaatteiden mukaisesta toiminnasta".

– Ansioituminen esimiehenä tai johtamistilanteissa on ollut keskeisin palkitsemisperuste. Onnittelen teitä ja samalla kiitän teitä esimerkillisestä toiminnasta ja johtajuudesta, Kivinen sanoi palkituille.

Musiikkikomentajakapteeni Juha Ketola, joka toimii Laivaston soittokunnassa päällikkökapellimestarina, piti palkittujen vanhimpana kiitospuheen juhlassa.

–  Olen kiitollinen hienosta yhteistyöstä entisten ja nykyisen henkilöstön ja esimiesten kanssa sekä koko toimialallemme ja joukko-osastolle, jossa olen saanut kolmenkymmenen vuoden aikana palvella soittajana sekä eri soittokuntien päällikkönä ja kapellimestarina, hän sanoi. 

–  Pidän myös tätä tunnustuspalkintoa osoituksena maanpuolustustyön tärkeydestä Suomelle. Oma työni maanpuolustustyön saralla antaa mahdollisuuden musiikin keinoin vaikuttaa suomalaisten maanpuolustustahtoon.

Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Rami Saari sanoi palkintotilaisuudessa Ketolan olevan henkilöstön suuresti arvostama, esimerkillinen esimies ja päällikkö, joka on tunnettu kyvystään johtaa omalla esimerkillään.

– Kyllä se tuntuu ihan uskomattomalta, kuvailee Ketola tunnetta voittaa arvostettu palkinto. 

Palkittujen vanhimpana toiminut musiikkikomentajakapteeni Juha Ketola piti palkinnon saajien kiitospuheen. Kuva: Tuomas Härmä

Työyhteisön voima

Palkitut ottivat tunnustukset vastaan kiitollisina mutta suomalaisille tyypillisellä vaatimattomuudella. 

– Pitäisi kuitenkin ehkä muistaa, että kaikista tärkeintä on ollut aina se yhdessä tekeminen. Suurin kiitollisuus menee niille miehille ja naisille, joiden kanssa on tehnyt töitä ennen kaikkea, sanoo kapteeni Joni Liimatainen. 

– Kyllä se nöyräksi vetää, tämä on merkittävä kunnianosoitus ja työtä jatketaan kovalla tarmolla. Kyllä tämä motivoi siihen ja osoittaa, että maanpuolustusta arvostetaan ja laajasti hyväksytään Suomessa, hän jatkaa.

Maasotakoulun Reserviupseerikoulussa kärkikomppanian varapäällikkönä työskentelevä Liimatainen opiskelee tällä hetkellä esiupseerikurssilla. 

Lapin lennostossa lentotekniikkalaivueen käyttölentueen käyttöjaoksen varajohtajana työskentelevä ylivääpeli Pekka Tossavainen sekä 3. Logistiikkarykmentin Haapajärven varaston päällikkö, kapteeni Juha Ojala, olivat myös kiitollisia työyhteisöilleen.

– Jos on hyvä työporukka, sanotaanko, että saavutukset kertaantuvat, sanoo Ojala.

– Palkinnon saaminen tuntuu hämmentävältä mutta hyvältä, tietysti senkin takia, että olin ainut logistiikkalaitoksen edustaja. Meillähän työ ei näyttäydy samalla lailla esimerkiksi julkisuudessa, kuin joku muu työ, niin on mukavaa, että meitäkin muistettiin, hän toteaa.

– Tuntuu tosi hienolta, oikeasti. Nöyräksi vetää, kommentoi 23 vuotta Ilmavoimissa palvellut Tossavainen. 

– Kyllä se motivoi ja auttaa jaksamaan työssä. Ja onhan se nyt tietenkin merkki siitä, että on ollut oikea tapa toimia, hän jatkaa.

Louise ja Göran Ehrnroothin Säätiön hallituksen puheenjohtaja Georg Ehrnrooth kertoi tervehdyksessään, että muistopalkinto perustettiin 14 vuotta sitten muistutukseksi jalkaväenkenraalista sekä hänen elämäntyöstään itsenäisen Suomen puolesta. 

– Kun noin vuosi sitten edellisen kerran jaoimme jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin tunnustuspalkintoja, maamme näytti vielä erilaiselta. Kaksi viikkoa palkinnonjakotilaisuuden jälkeen Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja astuimme uuteen aikaan. Suomessa saatoimme kuitenkin olla rauhallisia, sillä uskottavasta maanpuolustuksestamme on vuosien saatossa pidetty hyvää huolta, Ehrnrooth sanoi.